Klagen voor de vorm. Dat lijken Mercedes-rijders Nico Rosberg en Lewis Hamilton te doen na de openingsdag in Brazilië, getuige hoe dominant het tweetal weer was vergeleken met de rest.

Klachten genoeg bij Mercedes na de eerste twee vrije trainingen, maar op het korte Interlagos was het Mercedes-tweetal in VT1 bijna een seconde los van de rest, terwijl het daarna in VT2 alsnog een halve tel sneller was dan de nummer drie uit die sessie.

In beide trainingen was Rosberg met zo’n twee tienden voorsprong op Hamilton de nummer één, maar de Duitser heeft toch wel wat te mopperen: “De balans was in het begin totaal verkeerd. Ik had zoveel onderstuur, dat de auto praktisch rechtdoor schoot in de bochten!”

Niet alles was echter ‘dramatisch’, want met de lange runs zat het volgens Rosberg wel goed, terwijl ook de problemen die hij had nog opgelost konden worden: “We hebben de voorkant wat zachter afgesteld en de achterkant harder. Dat heeft geholpen, want daarna voelde de auto veel fijner aan.”

Teamgenoot Hamilton klaagt vooral over het feit dat de sessies herhaaldelijk onderbroken werden door rode vlaggen. “Dat heeft ons programma redelijk door de war gegooid, maar ja, dat zal voor iedereen wel zo zijn”, weet de kampioenschapsleider.

“Het was over het algemeen sowieso geen geweldige dag”, vervolgt Hamilton. “De auto voelde wel oké aan, maar er is nog genoeg dat beter kan”, meldt de coureur die naar eigen zeggen geen echt snelle ronden heeft kunnen rijden, maar daar ‘omdat het pas vrijdag is’ ook niet te zwaar aan tilt.