Het is voor Kamui Kobayashi wellicht al te laat om zijn visitekaartje nog eens af te geven, maar met de negentiende tijd in de Italiaanse kwalificatie presteert hij naar behoren. Teamgenoot Ericsson maakt daarentegen weinig indruk en wordt laatste.

Kamui Kobayashi doet tijdens de kwalificatie eigenlijk het enige wat hij kan doen om zichzelf kandidaat te blijven stellen voor zijn eigen racestoeltje voor de resterende races van het kampioenschap. Hij is de beste van de achterhoedeteams en daar is hij natuurlijk bijzonder tevreden mee.

“Dit is heel goed nieuws voor het team”, jubelt Kobayashi. “De updates die we in Spa al introduceerden, lijken te werken. Ik kon gisteren weliswaar niet heel veel tijd doorbrengen in de auto en op de baan, maar ik denk dat ik naar behoren invulling geef aan mijn comeback bij het team. We hebben vannacht nog hard gewerkt aan de auto en dat levert ons vandaag een plekje vóór onze voornaamste concurrent op. Ik ben dan ook optimistisch over onze kansen voor morgen.”

Marcus Ericsson, de Zweed wiens stoeltje ondanks matige prestaties bij Caterham geenszins in het geding is, kan niet mee in het spoor van zijn Japanse teamcollega. Hij strandt als laatste. Hij wijt dat aan het feit dat hij in de derde vrije training geen run kon rijden op de medium compound, vanwege een motorisch probleem: “Zodoende gingen wisten we niet precies wat we konden verwachten tijdens de kwalificatie. De auto werkte weliswaar naar behoren, het ging alleen niet gepaard met voldoende snelheid. We zullen moeten kijken waar Kamui de winst pakt ten opzichte van mij.”