Fernando Alonso was in de eerste twee vrije trainingen in Italië veruit de meest productieve McLaren-coureur. Teamgenoot Jenson Button bracht de middag vooral aan de kant door.

Alonso reed in de ochtend elf rondjes en ging het circuit van Monza in de middag 31 keer rond. Button reed in VT1 één rondje meer dan Alonso, maar was in de tweede vrije training al na drie ronden klaar vanwege een lek in het koelsysteem van zijn bolide.

Het probleem viel niet meer te repareren binnen de tijd die er nog over was in VT2, dus het bleef voor Button bij één getimede ronde. “Niet ideaal”, zegt hij met gevoel voor understatement, alvorens hij een poging onderneemt het van de positieve kant te bekijken: “We kunnen tenminste nog wat van Fernando’s data opsteken.”

“Hopelijk doen zich morgen geen verdere problemen voor”, vervolgt Button, die beaamt dat hij en McLaren van tevoren al wisten dat het geen makkelijk weekend zou worden: “Maar dit maakt het er uiteraard alleen nog maar moeilijker op”, verzucht de coureur die na de kwalificatie vijf startplekken zal moeten inleveren vanwege een motorwissel.

Alonso
Teamgenoot Fernando Alonso wacht om dezelfde reden ook een gridstraf, maar dan van tien plekken. De Spanjaard heeft zich er daarom ook al bij neergelegd dat hij zondag achteraan op de grid zal staan. “We zullen zaterdag daarom niet al te veel ronden gaan rijden, zodat we de motor kunnen sparen. Hopelijk kunnen we vervolgens in de race wat plekken goedmaken”, blikt hij alvast verder vooruit.

Over de vrije trainingen, waarin hij achtereenvolgens zeventiende en zestiende was, heeft de tweevoudig wereldkampioen verder niet veel te melden. “We hebben wat veranderingen gemaakt en wat dingen uitgeprobeerd. Laten we verder maar zien hoe het zaterdag gaat.”