Coureurs als wereldkampioen Fernando Alonso en Ferrari-coureur Kimi Raikkonen krijgen een salaris dat in de miljoenen loopt. Heikki Kovalainen is echter niet van mening dat de salarissen van Formule 1-coureurs te buitensporig zijn. Als je bij een team als Spyker wilt instappen als racecoureur, zul je als coureur flink in de buidel moeten tasten. Wil je Kimi Raikkonen in je auto, moet je juist als team je portemonnee trekken. De salarisverschillen zijn groot in de Formule 1. Maar ook al verdient een coureur als Raikkonen miljoenen euro’s, zijn landgenoot Heikki Kovalainen bestrijdt dat Formule 1-coureurs te veel zouden verdienen.

In zijn column voor de Britse BBC schrijft de Renault-coureur dat de salarissen van de coureurs gepaard gaan met diens prestaties. ,,Ik weet dat Formule 1-coureurs veel betaald krijgen, sommigen verdienen meer dan ik, maar we zijn hier omdat we de beste coureurs ter wereld zijn”, aldus Kovalainen.

,,Als je een goede coureur wilt, dan zul je daarvoor veel geld moeten betalen. En daarmee gaat het gemiddelde salaris weer omhoog. Het is een kwestie van vraag en aanbod.”

Volgens Kovalainen kunnen teams beter een goede en daarmee dure coureur inzetten, dan iemand die minder salaris vraagt maar ook minder presteert. Kovalainen: ,,Als je bijvoorbeeld iemand anders in Fernando’s (Alonso, red.) stoeltje zou zetten voor slechts tien procent van diens salaris, denk ik niet dat die coureur hetzelfde zou kunnen presteren als hij.”

LP