Heikki Kovalainen was in de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan weer eens de snelste man van de niet meer zo nieuwe nieuwe teams. “Ik reed een foutloze ronde”, vertelt de tevreden Fin.

Met een 1:34.657 was Kovalainen iets meer dan een halve tel sneller dan Marussia’s Timo Glock en ruim acht tienden sneller dan zijn eigen teammakker Vitaly Petrov, terwijl ook de andere Marussia van Charles Pic, de beide HRTs en de teruggeplaatste Michael Schumacher morgen nog achter hem staan.

“Ik ben tevreden met wat ik vandaag heb laten zien”, verklaart de coureur die morgen als negentiende mag starten dan ook. “Ik had in de eerste sector van mijn vliegende rondje een klein beetje last van onderstuur omdat de banden niet helemaal goed op temperatuur waren, maar mijn tweede en derde sector waren zo goed als ze ook maar kunnen zijn.”

“Hoewel we alsnog niet zo snel zijn als we willen, heb ik het gevoel dat ik er alles aan heb gedaan door een foutloze ronde te rijden en het maximale uit de auto te halen”, vervolgt Kovalainen, die zegt dat hij zich ‘geen zorgen’ maakt om de auto’s die achter hem op de grid staan: “We zijn zondags namelijk vaak competitiever dan op zaterdag, dus ik wil gewoon een zo sterk mogelijke race rijden.”

Voor Petrov liep het – zoals de tijdenlijst ook al laat zien – minder naar wens. “Ik maakte een fout in Spoon en verloor daardoor veel tijd”, zo treurt hij na.

“Ondanks dat ben ik echter niet teleurgesteld met waar ik de kwalificatie geëindigd ben, want Heikki heeft laten zien dat we hier een stuk sneller – ongeveer zes tienden – zijn dan onze rivalen. Er liggen dus nog genoeg kansen om morgen alsnog wat terug te doen en er een goede dag van te maken.”