Robert Kubica weet het zeker: hij is de pole-position voor de Grand Prix van Australië misgelopen. De Pool maakte een fout in Bocht 12 waarvan Lewis Hamilton optimaal profiteerde. ,,Ik verloor er een paar tienden.”In tegenstelling tot wat velen na de wintertests vermoedden, kan BMW Sauber zich in Melbourne wel degelijk meten met McLaren en Ferrari. Ferrari werd vandaag verslagen en met een beetje meer geluk had de F1.08 meteen pole getraind.

Eerder werd al bekend dat het team niet helemaal eerlijk was geweest over haar rondetijden tijdens een privétest in Valencia. Die waren namelijk een stuk sneller dan werd gezegd. ,,We hebben prima werk geleverd”, lacht Kubica na de kwalificatie.

,,Zeker, zeker, ik maakte een fout in Bocht 12 en ging te wijd. Daardoor kwam ik op het gras. Ik denk dat ik daar wel een aantal tienden verloor”, analyseert de BMW Sauber-coureur. ,,Ik nam dan ook behoorlijk wat risico. We wisten dat een goed resultaat mogelijk was.”

Toch is ook de tweede startplaats een goed resultaat voor Kubica, want nog nooit mocht hij een Grand Prix zover vooraan beginnen. En dat terwijl de F1.08 toch zo moeilijk is af te stellen. ,,Klopt, het is zeer lastig de juiste balans te vinden. Zeker met die wind hier. Maar het is alsnog gelukt.”

Kubica's teamgenoot Nick Heidfeld kwalificeerde zich als vijfde.

KVN