Het is alweer bijna vier jaar geleden dat Robert Kubica zijn laatste Grand Prix reed, voordat zware verwondingen, opgelopen bij een rallycrash, zijn Formule 1-loopbaan voorlopig beëindigden. De Pool heeft een rentree in de koningsklasse nog niet uit zijn hoofd gezet, vertelt hij de BBC.

Bij het rally-ongeval liep Kubica meerdere botbreuken op, maar het ergst was zijn rechterhand eraan toe: die was bijna geamputeerd door een stuk vangrail dat de auto binnen was gedrongen. De verwonding genas, maar Kubica’s hand en vingers functioneren nog altijd niet zoals voor het ongeluk, zodat racen in de krappe cockpit van een Formule 1-auto zo goed als onmogelijk is geworden.

Dat betekent niet dat de Pool de hoop dan maar helemaal opgeeft. “Het zou een droom zijn om weer in de Formule 1 te rijden”, zegt hij. Kubica vertelt dat er mogelijkheden zijn om via een ingreep de functie van zijn hand weer wat meer te herstellen. Het enige obstakel is zijn volgeplande agenda – Kubica heeft onderdak gevonden in het World Rally Championship (WRC) – dus het is nog de vraag wanneer de operatie plaats kan vinden. “Na het seizoen weeg ik de opties af. Als ik besluit dat ik het erop wil wagen, dan laat ik me aankomende winter opereren. Met wat geluk zit de Formule 1 er dan weer in.”

Van 2006 tot 2010 was Kubica actief als Grand Prix-coureur, de eerste seizoenen voor BMW Sauber en zijn laatste jaar voor Renault. Hij stond 76 keer aan de start, en werd met zijn zege bij de Grand Prix van Canada in 2008 de eerste Poolse racewinnaar uit de Formule 1-geschiedenis. Kubica, die tijdens vaak getipt werd als toekomstig Ferrari-coureur, stortte zich na zijn herstel fulltime op de rallyracerij. Sinds vorig jaar komt hij uit in het WRC, met een vijfde plaats in de Rally van Duitsland als beste resultaat.