Dankzij zijn tweede plaats in de Grand Prix van Japan staat Robert Kubica er in het WK plotseling een stuk beter voor. Hij heeft met nog twee races te gaan twaalf punten achterstand op Lewis Hamilton en kán dus nog kampioen worden.,,Dit is veel beter dan mijn zege in Canada, omdat de auto niet meer zo competitief is als aan het begin van het jaar”, vindt de BMW Sauber-coureur. ,,De voorbije twee maanden hebben wij niet veel vooruitgang geboekt, dus het is ongelofelijk dat ik tweede ben geworden en ook in de kwalificatie zo goed kon meekomen.”

Kubica eindigde als zesde in de kwalificatie, wat volgens hem ‘van cruciaal belang’ is geweest. ,,Ik heb een goed resultaat weten neer te zetten en ik kon constant goede rondetijden rijden. Bij de start had ik ook nog wat geluk, maar deze twee plaats is fantastisch. Het is een geweldige opsteker voor het team in een lastige periode.”

Bij de start pakte Kubica de leiding, door de chaos die Lewis Hamilton veroorzaakte. En dat verbaasde hem enorm. ,,Ik remde namelijk veel te laat en als iemand aan de binnenkant van de bocht was gaan rijden dan had ik hem geraakt”, aldus de Pool.

,,Maar iedereen ging rechtdoor, dus ik blokkeerde mijn voorwiel en bleef op de baan. Ik geloof dat ik de enige was die dat deed, want ik kwam als eerste de bocht uit.”

De leiding verloor hij bij de eerste serie pitstops echter aan Fernando Alonso, en in de slotfase werd hij op de hielen gezeten door Kimi Raikkonen. Kubica: ,,Ik kon niet bij hem wegrijden; Fernando bleef mij maar volgen, terwijl ik van alles probeerde. Na de eerste pitstop zat hij voor mij en ik kreeg last van graining. Dat had vooral effect in de laatste sector, daar was ik enorm langzaam.”

,,In de laatste stint had ik een fantastisch gevecht met Kimi. Dat duurde drie of vier ronden, maar ik had opnieuw last van graining. Toch lukte het mij om een voorsprong ten opzichte van hem op te bouwen, en toen was het gevecht voorbij.”

Om er strijdlustig aan toe te voegen: ,,Ik heb zin in de laatste twee races. We doen nog altijd mee (in de strijd om het WK, red.), dus laten we ervoor gaan.”



PPB