Lewis Hamilton start voor de eerste keer in acht Grands Prix vanaf poleposition. De Mercedes-coureur was in alle sessies de snelste. Rosberg kon de hele kwalificatie niet aan ‘m tippen en gaf toen het er echt om ging drie tienden op Hamilton toe. Bottas start als derde.

Hij was net iets sneller dan teamgenoot Felipe Massa. Het verschil bedroeg ruim een tiende. Kevin Magnussen start als vijfde, voor teamgenoot Jenson Button. Fernando Alonso start voor Ferrari’s thuispubliek redelijk teleurstellend als zevende. De Spanjaard maakte het alleen niet zo bont als Kimi Räikkönen, die morgen op Monza vanaf de twaalfde plaats start.

Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel start morgen voor teamgenoot Daniel Ricciardo als achtste. Sergio Pérez sluit de kwalificatie, die zonder incidenten verliep, af als tiende.

Eerste kwalificatie

Mercedes staat na de eerste kwalificatie bovenaan, zoals je mag verwachten. Het verschil met Felipe Massa en Valtteri Bottas is alleen niet te groot. Hamilton klokt met 1:25.363 de snelste tijd, terwijl Massa anderhalve tiende langzamer is. Bottas is wel een halve seconde langzamer dan zijn Williams-teamgenoot.

Toro Rosso heeft een mooie geschiedenis in Monza, met Sebastian Vettels overwinning in 2008 als beste voorbeeld. De vijfde en zesde plaats voor Jean-Éric Vergne en Daniil Kvyat in Q1 zijn in ieder geval indrukwekkend. Ook het resultaat van Kamui Kobayashi valt op.

De Japanner revancheert zich in de slotfase na alle tumult toen hij in België zijn stoeltje moest afstaan aan André Lotterer. Marussia is al het hele weekend sneller dan Caterham, maar toch start Kobayashi morgen voor Jules Bianchi en Max Chilton. Ook is hij bijna een seconde sneller dan Marcus Ericsson, maar dat is eerder regel dan uitzondering.

Onthutsend is het optreden van Lotus. Romain Grosjean kan pas in de slotfase voor het eerst naar buiten en start voor Kobayashi als achttiende. Pastor Maldonado’s auto is niet helemaal heel – een probleem met de versnellingsbak – en daardoor start de Venezolaan als zeventiende.

Tweede kwalificatie

Ook in de tweede ‘heat’ eindigt Mercedes bovenaan. Opnieuw is Hamilton Rosberg te snel af: 4 honderdsten is het verschil, om precies te zijn. Hamilton klokt 1:24.560. Opnieuw is Williams het tweede team, maar nu klokt Bottas de derde tijd en Massa de vierde.

Daarachter eindigt Alonso als vijfde. Kimi Räikkönen kan zijn tempo niet volgen en blameert zich voor Ferrari’s eigen publiek als twaalfde. Ook Toro Rosso kan het tempo in de tweede sessie niet meer bijbenen. Kvyat klokt op de valreep de elfde tijd, Vergne start in Italië als dertiende.

Ook Nico Hülkenberg en de twee Sauber-coureurs, Adrian Sutil en Esteban Gutiérrez, mogen na de tweede kwalificatie gaan douchen. Zij starten als veertiende, vijftiende en zestiende.

Derde kwalificatie

In het eerste bedrijf van de laatste kwalificatie geeft Hamilton gelijk zijn visitekaartje af door vier tienden sneller te gaan dan Rosberg. Daar koopt hij op dat moment natuurlijk nog niets voor. Achter het duo staan Bottas en Massa derde en vierde. Button is knap vijfde.

Die positie raakt Button daarna kwijt aan McLaren-teamgenoot Kevin Magnussen. Hamilton raakt zijn positie niet meer kwijt. Hij hoeft zijn tijd ook niet meer te verbeteren. De Engelsman start daarom voor het eerst sinds de Grand Prix van Spanje weer eens van poleposition. Rosberg komt niet aan zijn tijd en Bottas start als derde.