Lewis Hamilton heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van Engeland de pole position voor zich opgeëist. Nico Rosberg maakte er een volledige eerste startrij voor Mercedes van. Max Verstappen slaagde er niet in de goede klasseringen uit de vrije trainingen te evenaren en strandt als dertiende.

Lewis Hamilton heeft in Q1 geen zin om af te wachten en volgt de beide Manors direct het circuit op. Zijn ronde is goed genoeg voor de tweede tijd, nadat Nico Rosberg ogenblikken later de streep als snelste passeert. Amper een kwartiertje later sluit Kimi Räikkönen in de Ferrari Q1 echter als snelste af, met het Mercedes-duo op de plaatsen twee en vier, gesplitst door Sebastian Vettel.

Voor Max Verstappen verloopt Q1 niet bepaald naar wens. In zijn eerste getimede ronde weet de Nederlander zijn Toro Rosso niet op de baan te houden, terwijl zijn tweede ronde afgekeurd wordt voor het overschrijden van de baanlimieten, een probleem waar meerdere coureurs tegenaan lopen. Alles hangt dus af van zijn tweede run, waarin hij orde op zaken weet te stellen. Hij stuurt zijn auto in eerste instantie naar de twaalfde tijd, aan het eind van de rit goed genoeg voor p14. Hij klaagt over de boordradio echter over een gebrek aan tractie.

Achteraan vallen niet geheel onverwacht de beide Manors af, evenals Sauber-coureur Felipe Nasr en het McLaren-duo Button/Alonso. Laatstgenoemde mag nog van geluk spreken dat hij deel kon nemen aan de kwalificatie, want daar zag het na de problemen in de derde vrije training lange tijd niet naar uit.

Q2
Valtteri Bottas het opent het bal namens Williams met een tijd die beter is dan de snelste tijd uit Q1. Nico Rosberg duikt daar als eerste onderdoor, aangezien Lewis Hamilton zijn eerste rondje weggooit op hetzelfde punt waar eerder Verstappen in de rondte ging. Met zijn tweede getimede ronde sluit hij alsnog aan achter zijn Duitse teamgenoot.

Max Verstappen blijft na zijn eerste run klagen over een auto waar hij niet mee uit de voeten kan. Dat blijkt ook uit zijn rondetijden, die niet goed genoeg zijn voor een plekje in Q3. Verstappen strandt na een tot dan toe prima weekend op de dertiende plaats. De andere uitvallers zijn Pérez, Grosjean, Maldonado en Ericsson.

Q3
De laatste twaalf minuten van de kwalificatie lijken op voorhand in het teken te staan van het duel tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Die veronderstelling maken ze direct waar. De eerste run beslist Hamilton met ruim een tiende ten opzichte van Rosberg in zijn voordeel, met de beide Williamsen en Ferrari’s op minstens achttienden van een seconde.

Hamilton slaagt er in zijn tweede run niet in om zijn snelste ronde te verbeteren, waardoor de weg voor Rosberg vrij is om een aanval te plaatsen. In de eerste sector is hij marginaal sneller dan Hamilton, maar in sector twee geeft hij te veel tijd toe om de eerste plaats voor zich op te kunnen eisen. Hamilton pakt daardoor de pole position, waarmee hij het Britse publiek op de banken krijgt.

Felipe Massa is in de Williams best of the rest, gevolgd door teamgenoot Valtteri Bottas. Ferrari bezet de volledige derde startrij, waarbij Räikkönen opvallend genoeg sneller is dan Vettel. Kvyat wordt zevende, Sainz achtste, en Hülkenberg en Ricciardo maken de top tien compleet.