Terwijl Lewis Hamilton door een falende remschijf in de bandenstapels schuift, profiteert titelrivaal Nico Rosberg optimaal door in eigen land de pole voor zich op te eisen. Valtteri Bottas vergezelt hem op de voorste startrij. Felipe Massa is derde.

Jules Bianchi gaat als eerste de bloedhete Hockenheimring op onder het toeziend oog van Porsche-gastrijder en acteur Patrick Dempsey. Ook Marcus Ericsson moet toekijken, want zijn auto is niet gebruiksklaar.  Verder vallen de toeschouwersaantallen in Duitsland nogal tegen. Als mogelijke oorzaken worden een WK-kater, de hitte en nota bene de hegemonie van Mercedes genoemd.   

Ook in de kwalificatie zijn de coureurs nog op veel foutjes te betrappen. Het is goed mogelijk dat dit verband houdt met het plotselinge verdwijnen van de FRIC-systemen. Voor de rangorde heeft dat weinig gevolgen, maar de auto’s gedragen zich net even anders.

Crash Hamilton
Zelfs kampioenschapsleider Nico Rosberg verremt zich even.  Hij kan zich echter in zijn tweede run eenvoudig uit de gevarenzone rijden. Lewis Hamilton is snel genoeg, maar sneuvelt toch in Q1. Bij het aanremmen voor de Sachs Kurve breekt de achterkant van zijn auto weg en spint hij hard de bandenstapels in. 

Hamilton meldt over de boordradio dat hij ongedeerd is en zijn remmen dienst weigerden. Omdat hij zich wel had geplaatst voor Q2, maar daarin uiteraard niet meer in actie kan komen, eindigt hij de kwalificatie op de zestiende plaats.

Adrian Sutil, Jules Bianchi, Pastor Maldonado, Kamui Kobayashi en Max Chilton kunnen zich na Q1 eveneens omkleden. Esteban Gutiérrez haalt wel Q2, maar moet nog drie startplaatsen inleveren vanwege zijn aanrijding met Pastor Maldonado in Engeland. Hij zakt derhalve terug naar de zeventiende startplaats. Daardoor schuiven Grosjean, Hamilton en Sutil een plaatsje op.

Na Q2 houdt het ook op voor Jenson Button, die uit de toptien wordt gedrongen door zijn voormalige teamgenoot Sergio Pérez. Zijn huidige teamgenoot Kevin Magnussen is ruim vier tienden sneller en plaatst zich als vijfde voor de finale van de kwalificatie. Ook voor Kimi Räikkönen, Jean-Eric Vergne en Romain Grosjean blijft Q3 buiten bereik.

Toptien
Na de eerste run heeft Rosberg een ruime voorsprong op Williams-coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa. Sebastian Vettel moet al meer dan een seconde toegeven. Kevin Magnussen is vijfde voor Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Daniil Kvyat en de Force India’s van Nico Hülkenberg en Sergio Pérez.

Bottas verbetert zijn tijd in de tweede run, maar strandt op twee tienden van Rosberg. Ook Massa komt iets dichterbij, maar blijft op de derde plaats. Magnussen behaalt een knappe vierde plaats, terwijl Ricciardo de vijfde plek afpakt van teamgenoot Vettel.