Nico Rosberg vertrekt de slotrace van het seizoen in Abu Dhabi vanaf poleposition. Lewis Hamilton start als tweede en zou daar in de race genoeg aan hebben om kampioen te worden. Rosberg moet hopen dat er in de race nog iemand tussen hem en zijn teamgenoot komt.

De Mercedessen laten er geen gras over groeien in Q1 en gaan meteen met de zachte banden aan de slag. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes bedraagt het gat naar de rest al snel een seconde. Door de terugkeer van Caterham vallen er nu weer vijf auto’s af in Q1 en nog eens vijf in Q2. Dat de Caterhams zelf bij het eerste groepje horen, is geen verrassing. 

Wel opmerkelijk is dat de Ferrari’s lang in de dropzone zitten. Maar in de eindfase komen ze toch weer bovendrijven en is het opvallend genoeg Kimi Räikkönen die de snellere van de twee is. Het zorgt ervoor dat de Saubers en Pastor Maldonado onder de streep komen te staan. 

Sauber en Lotus zorgen voor een spannende slotminuut. Eerst duwt Maldonado zijn teamgenoot Romain Grosjean in de problemen. Daarna duiken achtereenvolgens Esteban Gutiérrez en Adrian Sutil onder zijn tijd, waarna Grosjean nog wel Gutiérrez en Maldonado aftroeft, maar er niet in slaagt Sutil te verdringen. De Fransman hangt bovendien nog een gridstraf van twintig plaatsen boven het hoofd, dus hij zal achteraan moeten starten en in  de race nog een doorrijstraf moeten inlossen vanwege het wisselen van motoronderdelen. 

In het tweede bedrijf is het opnieuw Mercedes dat de klok slaat. Hamilton is maar liefst een halve seconde sneller dan Rosberg. De Williams-coureurs zitten daar vlak achter en ook Daniel Ricciardo blijft in de buurt. Red Bull meent zelfs dat het genoeg is om Q3 te halen en stuurt hem niet opnieuw naar buiten. Ook de Mercedessen houden het bij één run en dat geeft Felipe Massa en Valtteri Bottas de kans zich ertussen te nestelen. 

Bij Ferrari moeten ze weer het onderste uit de kan halen om door te gaan, maar het is net voldoende. Daniil Kvyat duwt Kevin Magnussen uit de toptien. Samen met Jean-Eric Vergne, Sergio Pérez, Nico Hülkenberg en Adrian Sutil kan hij nog voor het donker terug naar het hotel. 

Williams opent het bal in het laatste deel van de kwalificatie, waarbij Massa net iets sneller is dan Bottas. Rosberg duikt daar vier tienden onder, terwijl Hamilton een foutje maakt in de laatste sector en drie tienden moet prijsgeven op zijn teamgenoot. In de tweede run voert Bottas de druk op met snelle tijden in de eerste twee sectors, maar strandt op vier duizendsten van Hamilton. Rosberg verbetert zijn tijd met twee tienden en Hamilton heeft daar geen antwoord op, al neemt hij wel iets meer afstand van Bottas. 

Red Bull neemt de derde startij in met Ricciardo voor Vettel, terwijl Kvyat de zevende plek pakt voor Jenson Button. De Ferrari’s, met Räikkönen ook aan het eind van de sessie voor Alonso, maken de toptien compleet.