Nico Rosberg heeft op een nat Spa-Francorchamps de pole gepakt. Er kwamen in de kwalificatie geen slicks aan te pas, maar het Mercedes-duo vertrekt gewoon vanaf de eerste rij. Sebastian Vettel is derde.

Voor het begin van de kwalificatie was het belangrijkste ingrediënt voor een zinderende zaterdag aanwezig. Regen. En dus was de eerste sessie vanaf de eerste seconde spannend. Regen leidt altijd tot verrassingen. En zeker op Spa-Francorchamps. Wat te denken van de derde plaats van Giedo van der Garde vorig jaar, bijvoorbeeld? 

Eerste kwalificatie

Deze keer is het Jules Bianchi die profiteert en niet voor de eerste keer dit jaar doormag naar de tweede kwalificatie. Teamgenoot Max Chilton profiteert niet. Ook het Caterham-duo blijft achter in de eerste kwalificatie. De groene bolides beginnen ‘gewoon’ als laatste en voorlaatste aan de Grand Prix van België.

De verrassing zit ‘m in het feit dat Marcus Ericsson een seconde langzamer is dan debutant André Lotterer. Ter herinnering: de Duitser reed voor vrijdag nog geen meter in de Caterham. Het blijft dus de vraag of de drievoudig Le Mans-winnaar nu zo goed presteert, of dat Ericsson een van de slechtste F1-coureurs van dit millennium is.

Pastor Maldonado maakt opnieuw een fout en haalt ook de tweede sessie niet. Verrassende uitvaller is Nico Hülkenberg, die als zeventiende eindigde. Esteban Gutiérrez heeft een stukke Sauber en start achter Chilton als twintigste.

Tweede kwalificatie

Ook in de tweede sessie is het circuit nog nat, al wordt de baan wel steeds droger. Voorin geen verrassingen: het Mercedes-duo is veel sneller dan de rest van het veld. Hamilton is een tiende sneller dan Rosberg, die weer 1,7 seconden sneller is dan Alonso.

Nat circuit of niet: in de tweede sessie zijn er eigenlijk geen verrassingen. Kvyat, Vergne, Pérez, Sutil, Grosjean en Bianchi mogen na de tweede kwalificatie douchen. Na Mercedes ogen vooral Ferrari en Williams snel. Alonso is derde, Bottas vierde, Räikkönen vijfde en Massa zesde.

Beide McLaren- en Red Bull-coureurs rijden ook de laatste kwalificatie, al kunnen die het tempo van Ferrari en Williams beiden niet zo goed volgen.

Derde kwalificatie

Vooraan is het beeld in de kwalificatie voor pole niet anders dan in de eerste twee trainingen. Met drie minuten te gaan leidt Rosberg comfortabel voor Hamilton. Het verschil bedraagt zeven tienden. Van de concurrentie heeft het niets te duchten, aangezien Vettel 2,4 seconden toegeeft op Rosberg.

Het achterste van de tong is dan nog niet getoond. Traditioneel gaat iedereen daarna nog een keer naar binnen voor vers rubber. Opnieuw rijdt iedereen op intermediates.

Hamilton is na een sector op weg om pole te pakken. Hij is een tiende sneller dan Rosbergs vorige tijd. Daarachter gaat Rosberg weer net wat sneller dan Hamilton. In de tweede sector maakt Hamilton een paar foutjes, pakt hij wat grind mee en is zijn voordelen nog maar een paar honderdsten. Daar is na drie sectoren niets meer van over. Hij is langzamer dan Rosbergs eerste tijd, terwijl de Duitser nog een tiende sneller gaat. Het verschil tussen het Mercedes-duo bedraagt twee tienden in het voordeel van Rosberg: 2.05.591 om 2:05.819.

Daarachter start Vettel als derde en Alonso als vierde. Ricciardo wordt vijfde, ondanks een moment van controleverlies in Blanchimont. Bottas is zesde, Magnussen zevende, Räikkönen achtste, Massa negende en Button tiende.