Lewis Hamilton start de Grand Prix van België vanaf poleposition. Hij is zijn teamgenoot Nico Rosberg bijna een halve seconde te snel af in de kwalificatie.

Voor Hamilton is het zijn tiende poleposition in elf races dit jaar. Alleen in Spanje hield Rosberg hem van de pole af. 

Achter de Mercedessen verovert Valtteri Bottas de derde startplaats. In de vrije trainingen hield Williams zich nog grotendeels afzijdig, maar in de kwalificatie staan ze er gewoon weer. Al moet Felipe Massa wel Romain Grosjean, Sergio Pérez en Daniel Ricciardo voor zich dulden. De onderlinge verschillen zijn echter klein. Al is het gaat naar de Mercedessen wel groot.

Grosjean moet nog wel vijf startplaatsen inleveren vanwege een versnellingsbakwissel. Daardoor komt hij achter zijn teamgenoot Pastor Maldonado terecht, die de achtste tijd noteert in de kwalificatie. Sebastian Vettel houdt in Q3 alleen de Toro Rosso van Carlos Sainz achter zich. 

Een nieuw Ferrari-contract betekent voor Kimi Räikkönen helaas niet het einde aan zijn pechreeks. Hij valt stil op de baan aan het begin van Q2. Ook Nico Hülkenberg, Daniil Kvyat en Marcus Ericsson slagen er niet in zich te plaatsen voor de finale van de kwalificatie.

Max Verstappen kan in Q1 niet over het volledige vermogen van zijn Renault-motor beschikken, maar haalt desondanks het tweede deel van de kwalificatie. Al is het met de hakken over de sloot. Veel heeft hij er niet aan, want omdat hem vanwege een motorwissel toch een gridstraf boven het hoofd hangt, komt hij niet meer in actie.

Het gaat ten koste van Felipe Nasr, die samen met de McLarens en Manors in het eerste bedrijf sneuvelt. Jenson Button rijdt naar eigen zeggen een van zijn beste kwalificatierondjes sinds tijden, maar behalve dat het hem voor teamgenoot Fernando Alonso brengt, levert hem niets op. Vanwege gridstraffen moeten de McLarens sowieso achteraan beginnen.