Sauber moet Giedo van der Garde dit weekend laten deelnemen aan de Grand Prix van Australië, zo oordeelde het Australisch Hooggerechtshof. Wat vindt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers hiervan?

Eerder stelde een Zwitserse rechtbank Van der Garde al in het gelijk en dat vonnis moet conform de internationale afspraken worden gerespecteerd. Dat heeft de rechtbank in Melbourne bekrachtigd. Sauber beroept zich erop dat het team anders niet meer had bestaan en dat het niet veilig is om Van der Garde zonder voorbereiding te laten instappen.

Morgen doet de rechter in Australië uitspraak of Sauber beroep kan aantekenen tegen de zaak, maar dan zal het team met nieuw bewijs moet komen. Ook is het nog mogelijk dat de partijen tot een schikking komen. Jan Lammers kent de slangenkuil van de Formule 1 maar al te goed en is blij dat Van der Garde zich niet zomaar opzij laat zetten.  

Hoe uniek is de situatie tussen Van der Garde en Sauber?

“Dat het zo op de spits gedreven wordt en op het laatste moment voor een race, dat is redelijk uniek. Maar ik vind het fantastisch dat het aan de kaak gesteld wordt. Het is een typische situatie waar het team pretendeert uit passie en ambitie te handelen, maar dat niet doet; allemaal onder het mom van ‘anders kunnen we niet rijden’.”

Dus het gaat om geld?

“Ja, het gaat allemaal om geld. Al die teams kunnen de hand in eigen boezem steken, maar uiteindelijk komt de realiteit weer naar boven: de Formule 1 blijft een bodemloze put. Het geldtekort van Sauber is duidelijk het structurele probleem. En als je dan blijft denken dat je als team door kan gaan, dan gaat het een keer mis. Iedere race vergt financieel onderhoud, en dan op een gegeven moment explodeert de vulkaan.”

Kunnen Van der Garde en Sauber nog op een normale manier met elkaar werken?

“Het is de plicht van Sauber om voor een werkbare situatie te zorgen. Twee rechters hebben Giedo nou al in het gelijk gesteld, dus als die mannen concluderen dat het een rechtsgeldig contract is, dan moet Giedo aangemeld worden. Maar het is de Formule 1, dus als Bernie zegt ‘we hebben hier een probleem’, kan het zomaar weer een andere afloop hebben. Redelijkheid en logica zijn niet altijd de leidraad in de Formule 1.”

Is het onrealistisch dat hij over drie dagen klaar is om te racen?

“Giedo zal zeker roestig zijn – maar de gevaarlijke toestanden die Sauber schetst zijn meer propagandistisch. Sauber staat nu als team met de rug tegen de muur en hopen met argumenten, zoals dat het te lang zou duren een stoeltje te maken, dat de rechter er geen verstand van heeft en Giedo niet laat racen.”

Was jij in deze situatie ook naar de rechter gestapt?

“Als ik bij machte was om dat te doen, dan had ik het precies hetzelfde gedaan. Je tekent een contract, maar een team houdt zich daar niet aan. Dan moet je soms voor de opportunistische route gaan en je hard maken.”