Mercedes-topman Niki Lauda denkt dat Lewis Hamilton en Nico Rosberg ‘meer respect voor elkaar hebben’ door de felle titelstrijd die ze in 2014 uitvochten.

De relatie tussen de Mercedes-teamgenoten kwam – na kleine incidenten in Bahrein en Spanje – onder grote spanning te staan nadat Rosberg al dan niet expres voor een gele vlag zorgde in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco in mei, waarna de bom eind augustus barstte in België.

Op het circuit van Spa-Francorchamps raakte Rosberg bij een mislukte inhaalpoging de linker achterband van Hamilton, waarop Hamiltons wedstrijd verloren was. Mercedes was woedend op haar coureurs en maakte het tweetal duidelijk dat het zo niet verder kon: het teambelang stond immers voorop.

In de resterende zeven races ging het vervolgens niet meer mis. Hamilton ging – geholpen doordat Rosberg enkele steken liet vallen – met zes zeges uit de laatste zeven Grands Prix met de titel aan de haal, ook al bleef Rosberg tot en met de finalerace kanshebber voor het kampioenschap.

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, denkt dat de spanning ook in 2015 weer behoorlijk zal oplopen, maar Niki Lauda – zelf drievoudig wereldkampioen Formule 1 en tegenwoordig één van de kopstukken van het Mercedes-team – denkt dat de relatie tussen Hamilton en Rosberg beter te managen zal zijn.

In gesprek met Autosport geeft Lauda namelijk aan dat hij denkt dat Hamilton en Rosberg een sterkere relatie hebben overgehouden aan hun tweestrijd: “Het is ze gelukt om enkele serieuze issues te overkomen en ze respecteren elkaar nu op basis van hoe ze in 2014 gepresteerd hebben”, stelt hij.

“Na de botsing in Spa zagen ze bovendien zelf in wat ze verkeerd hadden gedaan en dat en hoe het anders moest, waarna het vervolgens allemaal goed liep. Ze kunnen nu gewoon met elkaar knokken en elkaar dan na afloop feliciteren en een schouderklopje geven”, verklaart Lauda.

Rosberg
Wat de strijd op de baan in 2015 ondertussen spannender kan maken, is dat Rosberg volgens Lauda meer te geven heeft nu de Duitser weet hoe het is om voor het kampioenschap te vechten, hetgeen hij in 2014 voor het eerst deed.

“Nico zal sterk terug komen en kan sowieso nog verder groeien, want er valt nog meer uit zijn snelheid en de technische input die hij geeft te halen”, denkt Lauda, die voor 2015 hoopt op ‘een leuk duel tussen Lewis en Nico, waar niemand anders zich hopelijk mee kan bemoeien’.