Niki Lauda, oud-wereldkampioen en tegenwoordig bestuursvoorzitter van het Formule 1-team van Mercedes, rekent er niet op dat ‘zijn’ team weer compleet zal domineren in 2015.

“Ik verwacht dat we een interessant seizoen tegemoet gaan, waarin het heus niet alleen maar om Mercedes zal draaien”, zo wordt Lauda geciteerd door het Oostenrijkse persbureau Austria Presse Agentur.

“De strijd om het kampioenschap zal vermoedelijk ook niet uitmonden op een tweestrijd tussen onze coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg”, vervolgt Lauda, die denkt dat er zich ‘een derde en misschien zelfs een vierde kandidaat’ in de strijd zal mengen, waarbij hij in het bijzonder naar Ferrari wijst als team dat zich tijdens de winter opvallend heeft verbeterd.

Ondanks dat Lauda dus duidelijk een slag om de arm houdt – wat wellicht enigszins gespeeld overkomt aangezien de meeste analyses van de wintertests, voor zover die wat waard zijn, juist laten zien dat Mercedes onverminderd dominant is – erkent hij wel dat Mercedes ‘goed voorbereid’ is doordat het zoveel kilometers heeft gemaakt.

“Ik zal ook niet ontkennen dat we wel duidelijk de favoriet zijn, maar dat betekent aan de andere kant ook dat je alleen maar kan verliezen. Ik geloof er pas in als ik zie dat we straks in Melbourne ook daadwerkelijk het beste zijn.”

Sprekend over het mogelijk ‘gevaar’ van aanhoudende Mercedes-dominantie in een tijd waarin de populariteit van de Formule 1 – door de introductie van de V6-motor en niet per se spectaculair ogende auto’s – sowieso onder druk staat, verklaart Lauda dat hij het voor de sport het belangrijkste vindt dat er ‘spannende races te zien zijn’. “Want zolang dat het geval is, zit het voor en met de toeschouwers wel goed.”