Mercedes loopt qua Grand Prix-zeges vooralsnog vier op vier. Als het aan kopstuk Niki Lauda ligt komen er nog meer bij, maar wint Mercedes niet alles: “Want het is slecht voor de sport als één team alles wint.”

Het klinkt wellicht wat vreemd, maar Mercedes-kopstuk Niki Lauda spreekt in gesprek met het Zwitserse Blick de wens uit dat zijn team niet alle races van 2014 op haar naam schrijft: “Wij willen niet alle races winnen, want dat soort records doen de Formule 1 geen goed”, legt de Oostenrijker uit.

Lauda is echter ook niet ‘bang’ dat Mercedes erin slaagt na de eerste vier, ook de resterende vijftien nog te winnen. “Vier races op rij winnen is een topprestatie, maar wij zijn ons er van bewust dat het geen ‘normale’ situatie is en dat onze rivalen ongetwijfeld nog sterker zullen worden”, erkent hij.

“Op het moment profiteren we gewoon van al het harde voorbereidende werk – vooral wat betreft onze turbo-motor – dat we in de maanden voor het seizoen hebben gedaan”, zo verklaart Lauda Mercedes’ huidige dominantie.

Wat volgens Lauda hoe dan ook het belangrijkste is, is dat Mercedes ‘dit seizoen een solide basis legt voor de komende jaren’. “En enige tegenslag hoort daar ook bij”, weet Lauda, die daarmee lijkt aan te geven dat er geen paniek zal ontstaan bij Mercedes als zijn ‘wens’ uitkomt en er straks inderdaad een aantal andere teams Grands Prix winnen.