Lotus heeft de Spaanse coureur Carmen Jordá vastgelegd. Ze zal komend seizoen in de rol van ontwikkelingsrijder aan de Britse renstal verbonden zijn.

De 26-jarige Jordá zal dit jaar tijdens de raceweekends en tests op de circuits te vinden zijn, zo laat Lotus in het persbericht waarin haar contractering wordt aangekondigd weten. Het is de bedoeling dat Jordá op enig moment ook daadwerkelijk met de nieuwe Lotus E23 de baan op gaat. Daarnaast mag de Spaanse sowieso rekenen op een uitgebreid oefenprogramma in de simulator op de Lotus-fabriek.

“Dat ik nu bij Lotus zit, voelt als een droom die uitkomt”, laat Jordá verheugd weten. “Ik race al sinds mijn tiende, dus een Formule 1-auto besturen wilde ik al heel lang. En nu ik bij Lotus heb getekend, komt dat doel heel dichtbij.” De coureur blijft bescheiden: “Ik weet ook dat dit nog maar het begin is, en dat de zwaarste uitdaging nog moet komen. Dit is een grote kans, die misschien zal leiden naar een mooie toekomst. Het is in elk geval een grote eer om bij een historisch team als Lotus te horen.”

Lotus-CEO Matthew Carter is al net zo blij met de deal. “We kijken er naar uit om dit seizoen met haar samen te werken, en haar uiteindelijk achter het stuur van onze auto te zien”, aldus Carter. “Carmen is een unieke toevoeging aan het team, en we willen haar graag helpen haar doelen te bereiken, terwijl ze ons goed van dienst kan zijn bij de ontwikkeling van de E23.”

Jordá begon haar racecarrière in haar thuisland Spanje, waar ze van 2006 tot 2009 uitkwam in het nationale Formule 3-kampioenschap, met een paar podiumplaatsen als beste resultaat. In 2010 maakte ze een uitstapje naar de Amerikaanse Indy Lights-klasse, om in 2012 achter het stuur van een GP3-auto terug te keren in Europa. Tijdens haar drie seizoenen in dat kampioenschap wist Jordá niet tot scoren te komen.