2014 was een dramatisch jaar voor Lotus, dat het in die zin op toepasselijke wijze afsloot: de Renault-motor van Pastor Maldonado plofte met veel rook en vuur, Romain Grosjean was dertiende.

Zo halverwege de wedstrijd was het einde verhaal voor Maldonado, die zijn brandende E22 aan de kant parkeerde en wegliep zonder er verder om te malen, daarbij ogenschijnlijk illustrerend dat hij de zo weinig competitieve auto liever in vlammen ziet opgaan dan ooit nog eens terugziet.

“De vlammen die uit de achterkant sloegen lieten wel zien dat de motor het ineens niet meer zo goed deed en het werd plotseling ook erg heet in de auto”, zo kan Maldonado er wel om lachen, al vindt hij het wel jammer dat zijn wedstrijd er voortijdig op zat.

“Het is spijtig om het jaar zo af te sluiten, ook omdat de auto best goed aanvoelde en ook nog eens vrij snel was, zodat we de Ferrari’s konden bijhouden. In die zin was het een verrassende race, maar ik wil nu gewoon vooruitkijken naar 2015. Het ziet er immers goed uit voor volgend jaar.”

Grosjean
Grosjean begon de race op achterstand door zijn gridstraf en de al aan zijn broek hangende tijdstraf wegens het overschrijden van het maximale aantal motorwissels. “We hebben er het beste van gemaakt”, is hoe hij het maar samenvat. “Mijn race was verder ook niet zo spannend.”

“Ik denk dat we allemaal blij zijn dat dit seizoen erop zit”, vervolgt de coureur die net als zijn teamgenoot vooral vooruit wil kijken: “Maar eerst is het tijd om vakantie te nemen en de batterijen weer op te laden, ook al kan ik niet wachten om de nieuwe auto in de simulator te testen.”