Ondanks dat het olympische park in het Russische Sotsji niet langer een thuis is voor wintersport maar voor een zonovergoten Grand Prix, zakte het team van Lotus toch door het ijs tijdens de kwalificatie.

Met Romain Grosjean die ternauwernood Q2 wist te halen en daarin geen rol van betekenis speelde en Pastor Maldonado die na een reeks technische problemen maar niet op snelheid wist te komen, mag het duidelijk zijn dat het team uit Enstone het zwaar had op het Sochi Autodrom.

“Het was vandaag een hels karwei om grip te vinden en puur aan het besturen van de auto had ik mijn handen al vol”, zo onderschrijft Grosjean dat in wat meer detail. “Dit maakte de kwalificatie erg lastig, want je hebt grip nodig om hard te kunnen pushen. Jammer dat het zo liep, want de baan op zich is leuk en je kunt hier en daar ook een stuk harder dan we aanvankelijk dachten.”

Grosjean plaatste zich als zestiende, maar schuift een plekje op door de gridstraf van Nico Hülkenberg. Maldonado bleef in Q1 hangen en kwam op P20 terecht. Hoewel meer coureurs een gridstaf dienen in te lossen, kan Maldonado niet profiteren, want hij moet dat zelf ook doen en blijft twintigste.

Wat zijn sessie betreft, laat het verhaal van de Venezolaan zich gezien het resultaat wel raden. “We hadden veel problemen en liepen veel track time mis, onder meer door een probleem met het elektrische energieopslag-systeem in de derde training. We konden de auto daardoor ook niet echt verbeteren.”

“Op de momenten dat ik geen elektrische problemen had, voelde de auto nog verrassend prima aan, maar de snelheid zat er overduidelijk niet in en door motorproblemen konden we ook niet meer pushen dan dit. Aan de race zullen we vanaf deze startplek een zware dobber hebben.”