Nu het zo goed als zeker is dat Carlos Sainz Jr. volgend jaar de teamgenoot van Max Verstappen bij Toro Rosso wordt, heeft Alex Lynn zijn doelen bij gesteld. De Brit was lang in de race voor het stoeltje, maar richt zich nu op een rol als reserverijder.

“De kans dat ik het Toro Rosso-stoeltje krijg, wordt kleiner en kleiner”, geeft Lynn (21) toe. Hij vreest niet dat de Red Bull-steun nu direct helemaal wegvalt: “Ik heb een hele goede relatie met Helmut Marko; Red Bull zal me denk ik altijd wel blijven steunen. Ze weten zonder twijfel hoe goed ik ben, alleen moeten de kaarten ook de goede kant uitvallen.” En het ziet ernaar uit dat dat nu bij Toro Rosso niet het geval is voor hem, zegt Lynn.

Daarom kijkt de Britse GP3-kampioen alvast verder. “Misschien ligt elders wel de perfecte mogelijkheid voor me open. Daar kijken we nu naar”, aldus Lynn. Hoewel hij volgens eigen zeggen zeker geen racestoeltje zal bemachtigen, liggen er al diverse aanbiedingen om test- en reservecoureur te worden. “Ik denk oprecht dat ik binnen twee of drie weken weet of ik volgend jaar nog vaker een Formule 1-auto zal besturen.”

Mocht Caterham de grid halen in 2015 en Lynn een racezitje aanbieden, dan zal de coureur daar niet op ingaan. “Daar ben ik niet echt naar op zoek”, verduidelijkt Lynn. “Niet om mensen te beledigen, maar ik wil graag een langdurige carrière en op een dag wil ik wereldkampioen zijn.” Caterham is geen goede opstap voor dat streven, vindt hij. “Ik zoek naar mensen die geloven dat ik op een dag een team aan kan voeren.”

Abu Dhabi

Gisteren maakte Lynn als gastcoureur van Lotus zijn eerste Formule 1-meters. “De eerste paar runs had ik een enorme grijns op mijn gezicht”, vertelt hij. De jongeling legde 52 ronden af, en reed naar de negende tijd. Dat hij niet de snelste was, baart hem geen zorgen: “Als ik goede feedback krijg van het team, is dat net zo belangrijk als wanneer ik P1 zou halen. Het is leuk om de snelste te zijn, maar uiteindelijk gaat het erom in de Formule 1 te komen en dan heb ik niets aan alles-of-niet-acties.”