Pastor Maldonado viel in België al voor de zevende keer dit seizoen uit. Door zijn eigen schuld, volgens zijn team Lotus.

Maldonado’s race zat er zondag op voor die goed en wel begonnen was. De Venezolaan lag na de eerste doorkomst nog netjes zevende, maar in de tweede ronde was bovenaan Eau Rouge plots alle gang uit zijn E23 verdwenen.

De coureur zelf sprak na afloop nog in verhullende termen over een ‘probleem met de aandrijving’. Trackside operations director Alan Permane van Lotus is wat duidelijker over wat er mis ging. “Het was zijn eigen schuld”, aldus Permane. “Pastor ging hard naast de baan in Eau Rouge, waardoor zijn koppeling beschadigd raakte en vast bleef staan. Daarom kon hij niets meer.”

Het zit Maldonado de laatste tijd sowieso al niet mee: vrijdag nog schreef hij zijn auto af bij een crash in de vrije trainingen, en vier weken geleden kreeg de éénvoudig racewinnaar tijdens de Grand Prix van Hongarije maar liefst drie straffen aan zijn broek.

Teamgenoot Romain Grosjean liet in Spa wel zien waar de Lotus toe in staat is, door derde te worden en zo de renstal uit Enstone de eerste podiumfinish in bijna twee jaar te bezorgen. “Hij reed uitzonderlijk goed en deed werkelijk niets verkeerd”, vindt Permane. “Een briljante kwalificatie en een briljante race.”

In het kampioenschap is de kloof tussen Grosjean en Maldonado inmiddels ook duidelijk. De Fransman staat negende met 38 punten, 26 meer dan zijn teamgenoot. Maldonado kwalificeerde zich bovendien pas één keer als beste van de twee Lotus-rijders.