Beide Manor-coureurs wisten zich technisch gezien niet te kwalificeren. Roberto Merhi was te traag, Will Stevens kwam de pits niet eens uit. Toch mag het tweetal zondag starten, op basis van hun tijden uit de vrije trainingen.

Stevens was veroordeeld tot het uitzitten van de kwalificatie vanwege een probleem met het brandstofsysteem, terwijl Merhi een rondetijd reed die niet binnen de 107 procent viel, hetgeen eigenlijk wel verplicht is. De Spanjaard liet een 1:46.677 noteren, waar hij een 1:46.217 had moeten rijden.

Aangezien Manor in de vrije trainingen wel afwisselend binnen de 107 procent zat – met Stevens in VT1 en VT2 en Merhi in VT3 – heeft de wedstrijdleiding het team dispensatie gegeven, waardoor beide coureurs gewoon mogen starten.

“We hadden gehoopt de 107 procent op eigen kracht te halen. Dat is helaas niet gelukt, maar hebben in de vrije trainingen laten zien er aan te kunnen voldoen”, stipt Merhi aan, waarna hij moet toegeven dat hij teleurgesteld is met hoe zijn eerste kwalificatie in de Formule 1 is verlopen, nadat Manor tijdens het openingsweekend helemaal niet tot rijden kwam. “Dus we zien ook allemaal in dat we flink aan de bak moeten en dit pas het begin is.”

“We moeten ons gewoon concentreren op hoever we al gekomen zijn en ons vanaf nu steeds verder ontwikkelen”, benadrukt Merhi, wiens teamgenoot het jammer vindt dat hijzelf niet heeft kunnen rijden, maar zijn best doet alles van de positieve kant te bekijken. “En positief is dat onze tijden uit de vrije trainingen goed genoeg waren om binnen de 107 procent te zitten”, aldus Stevens.