Manor-directeur Graeme Lowdon heeft ontkend dat zijn team in Maleisië niet in staat was om meer dan één auto tegelijk de baan op te sturen: “Dat is klinkklare onzin.”

Hoewel de beide Manor-bolides wel degelijk de baan op werden gestuurd in de vrije trainingen door Will Stevens en Roberto Merhi, gebeurde dat om-en-om. De twee Manors waren tijdens de oefensessies nimmer gelijktijdig op het circuit te zien, waarna er ook in de kwalificatie en race telkens maar één Manor rondreed, aangezien Stevens door een probleem met het brandstofsysteem in die beide sessies niet in actie kwam.

Zowel in de media, op internet als in de paddock zelf werd geschamperd dat Manor simpelweg niet in staat is twee auto’s tegelijk te laten rijden, maar Manors sporting director Graeme Lowdon heeft dat in gesprek met Autosport weersproken.

“Wat een klinkklare onzin”, bijt hij van zich af. “Ik kan iedereen verzekeren dat, als we de auto van Will Stevens in beweging hadden kunnen krijgen, hij zich gekwalificeerd zou hebben en we daarna ook absoluut met twee auto’s hadden geracet.”

Lowdon erkent wel dat Manor tijdens de vrije trainingen bewust telkens maar met één auto onderweg was: “Want we hadden een hele specifieke checklist vol controles die we wilden afwerken”, vertelt de Brit. Volgens hem was het daarom handig om Merhi en Stevens om de beurt naar buiten te sturen. “Maar voor de kwalificatie en race hadden we duidelijke run plans klaarliggen voor beide auto’s”, bezweert hij.

Wat Lowdon verder benadrukt, is dat Manor niks te winnen had door niet te racen in Australië en met maar één auto mee te doen in Maleisië, aangezien er juist in de eerste races door mogelijke betrouwbaarheidsproblemen bij andere teams kansen liggen voor zijn formatie. “Kijk naar de race in Melbourne”, verwijst hij naar de wedstrijd met slechts elf coureurs aan de finish. “Denk je niet dat wij daar heel graag aan mee hadden willen doen?”

“Ieder klein team doet er alles aan om er in dat soort races bij te zijn”, beklemtoont Lowdon, die de geruchten omtrent zijn team onder de ‘Elvis leeft op Mars’-categorie schaart en zo snel mogelijk wil bewijzen dat zijn team alles goed voor elkaar heeft: “We moeten ons er niks van aantrekken, ons werk blijven doen en vooruitgang blijven boeken.”