De nieuwe Ferrari-president Sergio Marchionne vindt dat de Scuderia wel wat risico mag nemen in haar pogingen om terug te keren aan de top. “We hebben toch niks te verliezen.”

Marchionne staat sinds afgelopen maandag, 13 oktober, aan het hoofd van Ferrari en één van de ambities van de topman van het overkoepelende Fiat Chrysler Automobiles is om de Formule 1-renstal van het roemruchte merk weer een vaste waarde te maken in de top van de koningsklasse.

“Ferrari moet weer de lakens uit gaan delen en de andere teams verslaan in de Formule 1, en wel snel ook”, stelt hij in gesprek met Autocar. “Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we alles doen wat ervoor nodig is”, benadrukt de Italiaanse-Canadees.

“We mogen ook best wel wat risico’s nemen om terug te keren aan de top”, vindt Marchionne. “Natuurlijk is er dan een gevaar dat er dingen mis gaan en we dingen verkeerd doen, maar zoals het nu gaat, hebben we aan de andere kant toch ook niets te verliezen?”

De huidige prestaties van het als vierde geklasseerde Ferrari – dat dit jaar pas twee podiumplekken heeft gescoord met de weinig competitieve F14 T-bolide – zijn het ambititeuze kopstuk namelijk een doorn in het oog.

“Mensen vertellen me continu dat racen geen exacte wetenschap is en veel verschillende factoren een rol spelen, maar toen ik op Monza zag dat geen één van de eerste zes auto’s een Ferrari was of ook maar een Ferrari-motor had, heeft dat me toch echt wel even aan het denken gezet.”

De opvolger van Luca di Montezemolo heeft al eerder aangegeven dat hij ‘meedoen om de plaatsen zeven tot twaalf’ niet goed genoeg vindt voor Ferrari en doet dat ook nu weer: “Een Ferrari-bolide die geen winnende auto is in de Formule 1, is geen echte Ferrari”, zo spreekt hij klare taal.

“Ik kan er best mee leven als het eens tegenzit, maar structureel matig presteren hoort niet bij Ferrari. Daar moet het merk niet mee geassocieerd worden. Eén van mijn doelen als de nieuwe Ferrari-president is dan ook om ons Formule 1-team weer succesvol te maken.”