Red Bull-kopstuk Helmut Marko heeft met enige verbazing gereageerd op de kritiek en de oproep van het rivaliserende Mercedes om Red Bull zwaarder te straffen voor het overschrijden van de brandstofregels.

Red Bull overtrad tijdens de seizoensopener in Australië de regels door bij de bolide van Daniel Ricciardo geen gebruik te maken van de verplichte brandstofsensor en in plaats daarvan haar eigen metingen aan te houden. Ricciardo, die als tweede over de streep kwam, werd vervolgens gediskwalificeerd omdat de brandstoftoevoer van zijn bolide volgens metingen van de FIA te hoog zou zijn.

Red Bull diende hier protest tegen in en die zaak werd vervolgens afgelopen maandag door het hof van beroep van de FIA behandeld. Het hof besloot de diskwalificatie niet terug te draaien, maar besloot Red Bull ook geen verdere straf op te leggen, ook al had rivaal Mercedes daar tijdens de behandeling van de zaak – waar het als enige concurrent-renstal gebruik maakte van haar recht zich tijdens de behandeling daarvan uit te spreken – wel toe opgeroepen.

“We zijn uiteraard enorm teleurgesteld met de uitspraak, maar dat Mercedes tijdens de zaak aandrong op een zware straf – en de agressieve manier waarop ze dat deden – was ronduit verbazingwekkend”, beklaagt Marko zich in gesprek met de Kleinen Zeitung.

In tegenstelling tot Marko heeft de gediskwalificeerde Ricciardo gelaten gereageerd op de uitspraak. “Het is jammer dat ik de achttien punten niet terugkrijg, maar dit motiveert me alleen maar extra om zo snel mogelijk weer een podiumplek te pakken.”

“Zoals ik na de race in Australië al heb gezegd, verlies ik liever een tweede plek nadat ik een goede race heb gereden en op het podium heb gestaan, dan dat ik een vreselijke race heb gehad waarin ik de auto halverwege vanwege een defect aan de kant heb moeten zetten.”