Het team van Marussia heeft in een persverklaring op felle wijze geruchten over het ongeluk van Jules Bianchi die afgelopen dinsdag in de media kwamen, verworpen.

De renstal richt zijn pijlen op twee verschillende beweringen. De eerste is het verhaal dat Bianchi, ondanks de dubbele gele vlaggen die in de Dunlop-bocht werden gezwaaid na de crash van Adrian Sutil, niet afgeremd zou zijn. De tweede houdt in dat het team Bianchi zou hebben aangespoord hard door te blijven rijden langs de gele vlaggen, om zo Marcus Ericsson achter hem te houden.

Dat de speculaties juist nu naar buiten komen, schiet bij Marussia in het verkeerde keelgat. “Dit soort aantijgingen is schokkend, en maakt ons erg boos. We vinden het vreselijk dat we op schokkende geruchten en onjuistheden rondom Jules’ ongeluk moeten reageren, terwijl hij in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, terwijl we bovendien aangegeven hebben dat Jules’ gezondheid en zijn familie nu het belangrijkst zijn. Maar de verhalen zijn dermate onjuist, dat we niet anders kunnen dan erop reageren.”

Volgens Marussia zijn de geruchten volledig uit de lucht gegrepen. “Wat betreft het eerste punt: het is een onweerlegbaar feit dat Jules van zijn gas gegaan is onder de gele vlag.” Dat werd, zo zegt de renstal, afgelopen vrijdag bevestigd door wedstrijdleider Charlie Whiting, die de door het team verstrekte telemetriedata uit Bianchi’s wagen hoogstpersoonlijk heeft onderzocht.

Ook de tweede bewering is makkelijk naar het rijk der fabelen te verwijzen, aldus Marussia. Het team heeft de FIA de geluidsopnames van het radiocontact met Bianchi toegestuurd. “Daaruit blijkt heel duidelijk dat het team in de aanloop naar het ongeval Jules op geen enkel moment heeft opgedragen sneller te rijden, en ook geen dingen heeft gezegd waar hij dat uit op had kunnen maken.”

Bianchi ligt in onverminderd kritieke toestand in het ziekenhuis in Yokkaichi, zo bracht Marussia gisteren naar buiten. Bij zijn ongeval tijdens de Grand Prix van Japan vorige week zondag liep de coureur een zware hersenbeschadiging op. Het is onzeker of hij daar ooit van zal herstellen.