Wie had er geen medelijden met Felipe Massa? Twintig tellen waande hij zich kampioen. Ferrari en vader Massa vierden al feest. Toch ging het mis. Huilend van vreugde, maar vooral van verdriet stond hij op het podium.Lewis Hamilton leek in Brazilië de titel te verliezen, maar plots doemde de langzaam rijdende Toyota van Timo Glock op, die in de regen als enige nog op slicks reed. In de laatste bocht kroonde Hamilton zich tot kampioen.

Massa huilde in de uitloopronde onder zijn helm ineens niet van vreugde, maar van verdriet. ,,Eigenlijk zou de titelstrijd altijd zo beslist moeten worden”, zegt hij nu met groot gevoel voor drama tegen The Guardian.

Hij droeg zijn verlies als een held – bijna als een kampioen. Heel Interlagos huilde met hem mee. ,,Het was onwerkelijk, niet te geloven. Ik heb nog heel wat jaren te leven, hoop ik, maar dit kan en zal ik nooit meer vergeten. Niemand zal het moment kunnen wissen uit zijn geheugen, denk ik.”

Twee ronden voor de finish kreeg Massa te horen dat Hamilton was gepasseerd door Sebastian Vettel. De Brit lag zesde en kwam een punt tekort voor de titel. ,,Bij het ingaan van de laatste ronde zei mijn engineer Rob Smedley: ‘Rustig aan, breng de auto thuis’. Even later had ik gewonnen. Alleen wist ik niet wat ik moest denken.”

De Ferrari-coureur vervolgt: ,,Ik had geen idee. Was ik nu kampioen of toch niet? Ik voelde dat er iets onverwachts stond te gebeuren. Ik reed langzaam terug naar de pit en zag het publiek gek worden. Iedereen sprong op en neer, maar ik wist nog steeds niet wat ik ervan moest denken. Het was krankzinnig.”

De strijd bleek nog niet gestreden en Smedley gaf opnieuw een boodschap door over de radio. ,,Ik kreeg te horen dat Hamilton snel inliep op Glock, die vijfde lag. Eerst drong het niet eens zo goed tot me door. Dat gebeurde pas toen Rob nogmaals bevestigde dat Lewis erin was geslaagd Glock in te halen en dus de titel won. Toen raakte ik gefrustreerd en werd ik heel emotioneel. Even later stapte ik uit – ik moest wel. Ik was boos. Hoe had ik me anders moeten voelen?”

Bepaald lekker sliep Massa niet die nacht. Maar, opvallend genoeg was hij de volgende ochtend al over de ergste teleurstelling heen. ,,Ik benaderde de situatie op een positieve manier. Dit zijn zulke leerzame momenten. Wie weet was het me ook wel te veel geworden als ik omringd door al die Brazilianen kampioen zou zijn geworden. Wat zou er dan in godsnaam met me zijn gebeurd?”

Eén van de redenen dat hij zich relatief makkelijk kon neerleggen bij zijn verlies was dat Hamilton leek voorbestemd om de titel te winnen. ,,Ik geloof dat als je iets écht verdient, dat je dan op een dag wordt beloond. Lewis kreeg wat hem toehoorde. Misschien ook wel omdat hij een jaar eerder juist op pijnlijke wijze had verloren”, legt Massa uit.

,,Ik kan alleen maar hopen dat ik dit seizoen wel een beetje geluk heb. Misschien stond het wel in de sterren geschreven en moest het scenario zich gewoon ontvouwen zoals het ging. Ik hou me eraan vast, als het verhaal van seizoen 2009 inderdaad al is geschreven en ergens in een kast klaar ligt, dat er een dag komt dat het voor mij anders loopt. Zo gaat het in het leven.”

Klik [xlink www.guardian.co.uk/sport/2009/mar/02/felipe-massa-formula-one-ferrari}hier{xlink] om het complete verhaal op de website van The Guardian te lezen.

KVN