Zijn tranen kan hij na afloop van de Braziliaanse Grand Prix niet in bedwang houden. Felipe Massa is verdrietig. Hij is op een haar na het WK misgelopen, terwijl hij als eerste over de eindstreep kwam. Toch is hij trots. Trots op wat hij heeft bereikt, trots op zijn team en trots op de mensen die hem hebben gesteund.Bij het ingaan van de laatste ronde lijkt Massa nog af te stevenen op het WK. Hij gaat fier aan de leiding en Lewis Hamilton ligt niet op de voor hem veilige vijfde plaats, maar zesde. Vlak achter Sebastian Vettel, die hem even daarvoor voorbij is gereden. En wat hij ook probeert, Hamilton komt er niet langs.

Zo’n twintig seconden voordat de McLaren-coureur zal finishen, ligt hij nog steeds zesde. De titel lijkt niet meer mogelijk; die lijkt voor Massa. Maar dan ineens doemt de langzaam rijdende Toyota van Timo Glock op, die als enige nog op slicks rijdt.

Terwijl Massa finisht, de race wint en juicht, rondt Hamilton de laatste sector. Daarbij steekt hij onder het aanremmen voor de laatste bocht Glock voorbij en zo komt hij opnieuw op de veilige vijfde plaats terecht. Hamilton pakt daarmee alsnog de titel.

Massa: ,,De race verliep perfect. Wij deden alles goed, ondanks de lastige weersomstandigheden. Ik ben trots op de race en ik ben ook trots op het team. Verder ben ik enorm trots op iedereen om mij heen die mij heeft gesteund. Zij hebben mij meer gesteund dan ik had kunnen verlangen.”

,,Het is een emotionele dag voor mij”, zo vervolgt hij. ,,Wij deden alles goed, maar toen ging Lewis weer voorbij aan Glock. Dat zorgt voor gemengde gevoelens, maar dat hoort bij het racen.”

,,Het is voorbij als de vlag valt. Wij eindigden helemaal vooraan en daar kunnen wij trots op zijn. Het kampioenschap hebben we op één punt na gemist, maar dat hoort bij het racen. Wij kunnen trots zijn op wat we hebben bereikt, zowel in deze race als in het kampioenschap.”

,,Ik weet hoe ik moet verliezen, maar ook hoe ik moet winnen. Dit is wederom een dag in mijn leven waarop ik ongetwijfeld veel zal leren, maar op het moment ben ik nog heel emotioneel.”

Toch is het nog een beetje feest bij Ferrari. Bij de contructeurs is de Scuderia namelijk wél kampioen geworden. En daar is Massa blij mee.

,,Ondanks de ups en downs die wij dit jaar hebben gekend, heeft iedereen in het team het fantastisch gedaan. Iedereen heeft heel hard gewerkt om onze doelen te bereiken. Daarom moeten wij ook blij zijn dat wij kampioen zijn geworden bij de constructeurs, dat is heel belangrijk.”

,,Ik weet zeker dat onze president dat ook zal zijn, en iedereen is het team mag trots en blij zijn zoals ik. Lewis moeten wij feliciteren omdat hij het geweldig heeft gedaan. Hij heeft meer punten behaald en is dus de verdiende kampioen.”

Om eraan toe te voegen: ,,Hopelijk wordt ik hier volgend jaar wel kampioen.”

PPB