Bij de Masters of Formula 3, deze keer verreden op het Belgische circuit van Zolder, eindigden de twee Nederlandse deelnemers Yelmer Buurman en Renger van der Zande beiden in de toptien. Nico Hülkenberg won de race.Traditiegetrouw is Circuit Park Zandvoort het decor voor de Masters, maar dit jaar moesten de Formule 3-rijders afreizen naar België. Vanwege de beperkte geluidsdagen waar Zandvoort zich aan moet houden en een overvol raceprogramma, werd de prestigieuze Formule 3-race verplaatst naar het circuit van Zolder.

Twee Nederlanders stonden er afgelopen weekeinde aan de start van de Masters; Yelmer Buurman en Renger van der Zande. Beide heren reden een degelijke race en eindigden in de toptien. De race werd gewonnen door de Duitser Nico Hülkenberg, die afgelopen winter ook het A1GP-kampioenschap wist te winnen voor Duitsland. Hülkenberg werd toen al bestempeld als talent en dat onderstreepte hij nog maar eens door de Masters op zijn naam te schrijven.

Renger van der Zande kwalificeerde zich als zevende en kwam in de slotfase van de race zijn landgenoot Yelmer Buurman tegen in een gevecht om de zesde plaats. Voor hen maakte een achterblijver een uitwijkactie, waardoor zowel Van der Zande als Buurman snel moest reageren. Van der Zande kon Buurman niet meer ontwijken en de twee rijders raakten elkaar.

Buurman viel daardoor terug naar de achtste plaats, terwijl Van der Zande juist kon profiteren en zelfs als vijfde over de eindstreep kwam. De wedstrijdleiding vond echter dat Van der Zande de aanvaring met Buurman had kunnen vermijden en legde hem een tijdstraf van tien seconden op. Daardoor viel de Nijmegenaar terug naar de negende plaats.

Van der Zande: ,,Dit was een topweekend. Ik ben apetrots dat ik dit tijdens de voornaamste race van het jaar bereikt heb. In de kwalificatie ben ik heel diep gegaan. Ook in de race was het aanpoten. De beslissing van de sportcommissarissen neem ik voor lief. In elke sport bestaat dubieuze jurering. Toch hou ik een onwijs goed gevoel over aan dit weekend.”

Buurman was stukken minder blij. Door de straf voor Van der Zande schoof hij nog op naar de zevende plaats, maar Buurman had op meer gehoopt. Hij had zich als tiende gekwalificeerd en wist zich tot aan de aanvaring met Van der Zande op te werken naar de zesde plaats. ,,Op zich heb ik een hele goede race gereden. Ik had een perfecte start en was de eerste ronden ook een stuk sneller dan die paar auto’s voor me”, vertelde Buurman.

,,Maar in de Formule 3 is inhalen nauwelijks mogelijk en al helemaal niet op een baan die zo heet is en waar direct naast de ideale lijn alleen maar stof en zand op het asfalt ligt. Daarop kan je geweldig onderuit gaan. Er zat echt niet meer in dan de vijfde plaats, maar die was me dus kennelijk niet gegund”, aldus een teleurgestelde Buurman.

LP