Giedo van der Garde heeft de snelste tijd neergezet in de eerste kwalificatiesessies van de BP Ultimate Masters of Formula 3. Niet alleen was de Nederlander de snelste van de even-groep, zijn tijd (1:32.920) was sneller dan de snelste rondetijd (1:33.242) van Paul di Resta, die de oneven groep aanvoerde.
De Nederlandse coureur, rijdend voor het ASM Formule 3-team, opende eerder het bal door een 1:34.9 neer te zetten. Vervolgens verbeterde hij zich tot 1:34.315, waarna eerst Sebastian Vettel en even later Yelmer Buurman de leidende positie overnam. Daarna was het de beurt aan Bruno Senna, die enkele sterke rondetijden liet noteren. Hij bracht de snelste tijd voor de groep met even startnummers naar 1:33.324, maar gevolg was wel dat hij daarna klaar was met zijn sessie. Terwijl de andere coureurs nog een setje nieuwe banden over hadden.

Dat gold bijvoorbeeld ook voor Van der Garde, inmiddels weggezakt tot buiten de toptien, die er daarna overheen denderde met een 1:32.920. Zo’n vier tienden sneller dan de Braziliaan. Sebastian Vettel eindigde uiteindelijk op de derde plek, voor Michael Herck.

De oneven sessie deed qua amusementswaarde niet veel onder voor de sessie waarin Van der Garde de snelste tijd reed. In dat halfuur, waarin de snelste tijd vrijwel constant van eigenaar wisselde, was Paul di Resta in 1:33.242 de snelste. In eerste instantie kwam hij niet in het stuk voor. De Brit maakte een foutje in zijn flying lap en kwam even op het gras terecht. Daardoor verloor hij veel tijd. Enige tijd bivakkeerde ook hij buiten de toptien, maar met een snelle ronde in de slotfase stelde hij orde op zaken. Kohei Hirate, die tot dan toe de snelste tijd in handen had, kwam na de verbetering van Di Resta zeventien duizendsten tekort.

De overige Nederlanders stonden verder naar achteren. Tijdens hun sessies hadden Ho-Pin Tung (oneven) en Yelmer Buurman (even) beiden even de snelste tijd in handen, maar bij het opmaken van de eindstand waren ze inmiddels ver teruggezakt. Buurman tot P8, Tung tot de twaalfde plek. Dominick Muermans presteerde naar behoren door de zeventiende tijd te rijden, dat deed ook Ferdinand Kool die daarmee juist wat teleur stelde. Hij was ruim vier tienden langzamer dan teamgenoot Tung.

Recardo Bruins zette helemaal geen tijd neer, vermoedelijk vanwege een probleem met de koppeling.