Het is één van de meest gehoorde clichés in de Formule 1: ‘Op zondag kan er van alles gebeuren, dus we zullen de kansen moeten pakken als die zich aandienen’. En dat is precies wat het geplaagde McLaren op de Hungaroring deed.

Fernando Alonso bracht zijn McLaren, na wat tot nu toe een ronduit bedroevend seizoen genoemd mag worden, zelfs in vijfde positie op de eindstreep. Alonso weet heel goed dat ze geprofiteerd hebben van de pech van anderen, maar meent tegelijkertijd dat McLaren zelf ook een duit in het zakje heeft gedaan.

“Op de kalender staat een handjevol circuits waar we van verwachten daar sterker te kunnen zijn dan elders. Dat zijn Monaco, Singapore en op de Hungaroring. We wisten dus dat wel elke kans te baat moesten nemen om ons naar voren te knokken en dat is precies wat we hebben gedaan.”

“Het was voor ons een hele goede race en het resultaat is een mooi cadeautje om iedereen mee de zomerstop in te sturen. We zijn nog niet zo competitief als dat we zouden willen, dus we zullen in de tweede helft van het seizoen ook hard moeten blijven werken.”

Tot slot staat Alonso nog even stil bij het moment waarop de coureurs vóór de race tezamen Jules Bianchi herdachten. “Dat was een erg emotioneel moment en het was nadien niet eenvoudig om weer in de auto te stappen.”

Button
Teamgenoot Jenson Button slaagde er eveneens in om in de punten te eindigen, maar moest genoegen nemen met de negende plaats. De Engelsman verloor het naar eigen zeggen ten opzichte van zijn teamgenoot door een andere strategie: “Fernando wisselde voor de laatste stint naar de zachte banden, terwijl ik door bleef rijden op de medium compound. Daarmee maakte ik het mezelf niet gemakkelijk, aangezien die banden tegen het einde van de race hun beste tijd wel hadden gehad.”

“Het was desondanks een vermakelijke race en het is super om vlak voor de zomerstop enkele punten bij elkaar te rijden. Natuurlijk werden we geholpen door diverse incidenten op de baan, maar we hebben het ook zelf goed gedaan. We hebben nu een stap voorwaarts gemaakt, maar dat soort stappen moeten we blijven zetten om dit soort successen te kunnen blijven boeken.”