Fernando Alonso reed zijn ‘beste race op Spa’ uit zijn loopbaan, maar finishte slechts als dertiende. Teamgenoot Jenson Button kwam met de nodige problemen als veertiende over de streep voor McLaren.

“Dit was waarschijnlijk mijn beste race op Spa”, blikt Alonso terug in gesprek met Motorsport.com. “Mijn uiteindelijke klassering is niet best, maar ik kwam veertig seconden voor Jenson over de streep. Na 43 rondjes, is dat ongeveer een seconde per ronde”, zo rondt Alonso dat af.

Volgens Alonso ging de race, waarin McLaren bij voorbaat kansloos was door het gebrek aan vermogen van haar Honda-motor, ‘beter dan verwacht’. “De auto deed het goed qua handling. We komen alleen snelheid te kort op de rechte stukken.”

Button
Voor Jenson Button was dat met name merkbaar, want wat Alonso op het moment van spreken ongetwijfeld nog niet wist, is dat Button het behalve met een zwakke Honda-motor ook nog eens zonder goed functionerend ERS moest doen. “Het werkte maar op een paar plekken”, vertelt hij aan de BBC.

“Ik had er de hele race last van dat het niet overal op de baan functioneerde. Deze auto’s zijn zonder ERS echt niet bepaald snel, zelfs als je zoals wij sowieso al niet echt rap bent”, zegt Button met de nodige galgenhumor. “ERS is immers toch zo’n 160 pk waard.”

Voor Button zat er niets anders op dan doorrijden tot en met de finish, waarbij zijn race op het eind werd opgeleukt door de een ronde voor hem rijdende met elkaar vechtende Sergio Pérez, Felipe Massa, Kimi Räikkönen en Max Verstappen.

“Ik heb daar maar naar zitten kijken. Ik had er immers een goed zitje voor. Dat was nog het leukste aan mijn race”, zegt Button, die weet dat de volgende Grand Prix – op Monza – ook lastig wordt. “Daarna gaan we naar Singapore. Die baan ligt ons beter dus dat moeten we dan uitbuiten.”