De feiten liegen niet en de feiten van de kwalificatie in Barcelona vertellen dat het niet goed gaat met McLaren. Tot ontgoocheling van Lewis Hamilton, die vijfde werd. Al kwam hij maar twee tienden tekort.Eventjes, maar dan ook maar heel eventjes, stond Hamilton op een virtuele plek op de eerste startrij, maar even later verdween zelfs de tweede startrij uit zicht. Voor de Brit opnieuw een teken dat de MP4-23 in de kwalificatie tekort schiet.

,,Het leek er op dat we over een vliegende ronde juist snel zouden zijn, dus ik ben gewoon geschokt en sta er versteld van”, vertelt hij na de kwalificatie in gesprek met de Britse tv-zender ITV.

Het boek van de kwalificatie heeft Hamilton daarom maar meteen dichtgeslagen. Vergeten en er het beste van maken in de race is nu het devies, want lange runs rijden zou de McLaren-bolide beter moeten liggen. Hamilton: ,,Ik heb er vertrouwen in, maar het is spijtig dat we niet vooraan staan.”

Dat komt volgens hem ook door het feit dat anderen met minder benzine rijden, al lijkt daarvan Fernando Alonso het meest concrete voorbeeld. En inderdaad, Renault geeft dat zelfs voorzichtig toe. ,,Alonso heeft zich licht gekwalificeerd”, is Hamilton zeker van zijn zaak.

Ook Heikki Kovalainen, die de zesde tijd realiseerde, had op meer gehoopt. ,,Het liep nog niet eens zo slecht in Q3, en ook al liggen de tijden dicht bij elkaar, op de derde startrij had ik niet gerekend”, was de Fin eveneens teleurgesteld.

Kovalainen kampt sowieso het hele weekend al met problemen. Zowel in de eerste als in de tweede vrije training haalde zijn bolide het einde niet. ,,Of dat er iets mee te maken heeft, weet ik niet. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat het een groot verschil maakt.”

KVN