Vorige week werd bekend gemaakt dat het Haas F1 Team, waarmee de Amerikaan Gene Haas in 2016 zijn entree in de Formule 1 hoopt te maken, een motorendeal met Ferrari heeft gesloten. Nu is er meer informatie naar buiten gekomen over de inhoud van die overeenkomst.

De samenwerking tussen Haas en het Italiaanse merk zal vermoedelijk een stuk verder gaan dan het leveren van motoren alleen. “We willen ook de vering, wielen, chassisonderdelen, stuurinrichting en aandrijving van Ferrari gebruiken. Zoveel onderdelen als de FIA maar wil toestaan”, aldus de Amerikaanse teameigenaar tegen NBC Sports Network.

“In het Concorde Agreement staat dat de grote teams de kleinere mogen helpen, dus we hopen van Ferrari een flinke duw in de juiste richting te krijgen. We gaan ook nog steeds met Dallara in zee: ons doel is om het begin zo veel als mogelijk te kopen en te huren”, verduidelijkt Haas met welke gedachte hij in de sport stapt.

Wat coureurs betreft kan Haas nu al genoeg kanten uit. “Iedereen die ik spreek is geïnteresseerd”, zegt Haas. Namen die genoemd worden zijn die van Alexander Rossi, die in België bijna zijn debuut maakte bij Marussia, en Danica Patrick, die voor Haas in de Nascar-klasse uitkomt. Ook haar teamgenoot, de 36-jarige Kurt Busch, schijnt wel oren naar de Formule 1 te hebben. Haas: “Hij vroeg of hij een ritje mocht maken als hij het Nascar-kampioenschap wint. Natuurlijk, zei ik.”

Haas F1 Team is niet het enige Amerikaanse Formule 1-project van de afgelopen jaren. Het USF1-team kreeg van de FIA een startlicentie voor het seizoen 2010, maar haalde de start uiteindelijk niet door financiële problemen. Het had een volledig Amerikaanse renstal moeten worden, met een fabriek in de States, Amerikaanse coureurs, en zoveel mogelijk zelf ontworpen onderdelen.