Het Circuit Gilles Villeneuve in het Canadese Montreal heeft het onverslaanbaar geachte team van Mercedes een reality check gegeven. Nico Rosberg hinkte naar P2 en Lewis Hamilton viel uit.

Zo halverwege de race diende de pech zich aan voor Mercedes, dat sinds de seizoensopener geen coureur meer had zien uitvallen en in de vijf daaropvolgende races telkens een perfecte score had neergezet.

Een perfecte score in Canada leek na ronde 37 echter onwaarschijnlijk en bleek negen rondjes later zelfs onhaalbaar, want nadat coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg allebei op hetzelfde moment last kregen van problemen met hun elektrische boost-systemen en daardoor de rest van het veld steeds dichterbij zagen komen, viel Hamilton zelfs uit.

Strijdend om de koppositie met Rosberg schoot Hamilton ineens rechtdoor in de chicane, na een eerdere uitschieter in de hairpin. Zijn remmen waren overhit en dat was einde verhaal voor de coureur die teamgenoot Rosberg diezelfde problemen wél te boven zag komen en uiteindelijk – ondanks dat hij niet meer voluit kon gaan – nog als tweede zag finishen en zo zijn voorsprong in het WK zag vergroten.

Rosberg
“Ik kwam veel vermogen te kort op de rechte stukken en kon Daniel Ricciardo niet achter me houden”, verklaart Rosberg op het podium, verwijzend naar de uiteindelijke winnaar van het team van Red Bull.

“Voor mij was het met de problemen een kwestie van kwalificatierondjes rijden om de schade te beperken”, vervolgt de Duitser, die geen idee had op welke positie hij eigenlijk reed. “Ik dacht dat ik rond P5 of P6 zat, dus ik ben dan ook best blij met de tweede plek.”

Over de toedracht van zijn rem- en ERS-problemen, kan Rosberg niks mededelen. “Het is frappant dat we er op hetzelfde moment last van kregen, maar ik heb geen idee waarom”, aldus de coureur die verder meldt dat hij wel heeft genoten van zijn ‘leuke duels’ met Hamilton eerder in de race.

Hamilton
Diezelfde Hamilton kijkt door zijn uitvalbeurt en de tweede plaats van Rosberg nu ineens tegen een achterstand van 22 punten op de Duitser aan en dat zit hem wel dwars, vertelt hij aan de BBC. “Want elk punt telt.”

“Ik weet echter zeker dat we hier van zullen leren en ons dit niet nog een keer overkomt, te meer omdat het voor ons allebei een gevaarlijke situatie was”, vervolgt de Engelsman, die niemand iets aanrekent: “Het team heeft zijn uitereste best gedaan.”

Hijzelf deed dat natuurlijk ook, maar ‘er was niets aan de problemen te doen’, vertelt Hamilton, die zijn blik nu weer vooruit wil richten: “Het is jammer voor het team dat we de één-twee finish waarop we hadden ingezet niet hebben gehaald, maar hopelijk lukt het in de volgende Grand Prix.”