Nico Rosberg heeft ‘absoluut alles gegeven’ tijdens de kwalificatie, maar meer dan P2 op ruime achterstand van polesitter Sebastian Vettel bracht hem dat niet. Teamgenoot Lewis Hamilton werd derde.

Rosberg sprak gisteren na de vrije trainingen al de vrees uit dat Red Bull niet te kloppen zou zijn op het Buddh International Circuit in India en die vrees werd vandaag in de kwalificatie bewaarheid: een dominante Vettel had aan één echte vliegende ronde genoeg om pole te pakken, terwijl Rosberg met een uiterste krachtinspanning alsnog driekwart van een seconde te kort kwam voor P1.

“Ik zat echt absoluut op de limiet en heb alles uit de auto en mezelf gehaald voor elke tiende”, vertelt Rosberg, die zijn tweede startplek ‘beter dan verwacht’ noemt: “Maar dat hebben we te danken aan het feit dat Mark Webber op een andere strategie staat”, verwijst hij naar Vettels teamgenoot, die op plaats vier de eerste coureur is die zich op medium in plaats van zachte banden kwalificeerde.

Dat Rosberg, met de achterstand op Vettel in het achterhoofd, niet ook voor de medium compound ging, is volgens de Duitser niet meer dan logisch: “We hebben het wel overwogen, maar het staat voor ons vast dat op de zachte band kwalificeren en starten de beste optie was”, aldus Rosberg, die verwacht dat de race van morgen een zware zal worden.

Hamilton
Op nog geen tiende van Rosberg eindigde Hamilton de kwalificatie als derde. “Ik ben gelukkig met mijn rondetijd en deze startplaats”, meldt de Engelsman, voor wie de derde plek een opsteker is nadat hij ‘eerder dit weekend met de auto worstelde’.

In de race van morgen hoopt Hamilton samen met Rosberg de Red Bulls onder druk te kunnen zetten, maar hij weet dat dit een moeilijk verhaal zal worden. “Er staat hier namelijk geen maat op ze, dus voor ons is het denk ik gewoon zaak ervoor te zorgen dat we best of the rest zijn.”