Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg waren in VT1 en VT2 – in wisselende volgorde – de snelste mannen op de baan. Toch hebben ze allebei nog redenen om bezorgd te zijn.

Hamilton eindigde de eerste vrije training bovenaan de tijdenlijst. De Engelsman laat weten ‘redelijk tevreden’ te zijn over hoe zijn auto aanvoelde, maar er is ook zeker nog een aandachtspunt: “Mijn race pace was niet bepaald best. Ik had vooral veel last van graining“, zegt hij, verwijzend naar zijn niet bijster indrukwekkende racesimulatie in VT2. “Dat is dus echt iets om aan te werken. Ik zal nog wat dingen aanpassen, die het hopelijk beter maken.”

Nadat hij in VT1 zo’n anderhalve tiende sneller was dan Rosberg, moest Hamilton in de tweede training 0.138 seconde toegeven op de Duitser. In tegenstelling tot Hamilton heeft Rosberg niets te klagen over de banden, maar wel over zijn motor: “Die heeft er al heel veel kilometers op zitten”, vertelt de coureur die aan zijn laatste krachtbron van het seizoen bezig is en het daar het hele weekend mee moet doen.

Waar Mercedes haar coureurs in de vrijdagtrainingen doorgaans met een ander exemplaar motor laat rijden dan tijdens de rest van het weekend, daar heeft het ‘vrijdagexemplaar’ van Rosberg de geest gegeven. Hij rijdt het hele weekend dus met dezelfde motor waar hij in Mexico en Brazilië mee geracet heeft. “In Brazilië was dat al een nadeel, maar hier – op het meest veeleisende circuit voor de motor – kost het helemaal veel tijd.”

“Ik kom absoluut snelheid te kort op de rechte stukken, dus het wordt geen makkelijk weekend”, weet Rosberg, voor wie het verder evident is dat Hamilton in VT2 niet het achterste van zijn tong heeft laten zien: “Het is duidelijk dat hij nog wat achter de hand heeft gehouden. Lewis heeft niet laten zien waar hij over een vliegende ronde toe in staat is. We hebben vandaag geen representatief beeld gezien van hoe het ervoor staat”, besluit hij.

Ondanks hun klachten waren de Mercedes-coureurs in beide trainingen veruit de snelsten. In de eerste training was de nummer twee Rosberg zes tienden los van de nummer drie Kimi Räikkönen. Sergio Pérez, de nummer drie uit VT2, was bijna een halve seconde trager dan nummer twee Hamilton.