Dat Mercedes het constructeurskampioenschap al heeft gewonnen, betekent volgens teambaas Toto Wolff nog niet dat coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg volledig vrij om de rijderstitel mogen vechten.

Mercedes legde afgelopen zondag in Rusland definitief beslag op de constructeurstitel, de (financiële) hoofdprijs voor Formule 1-teams. Met nog drie Grands Prix te gaan is de strijd om de wereldtitel voor coureurs echter nog open, in de zin dat deze strijd eigenlijk al het hele jaar een onderling duel is tussen de twee Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg en ze allebei nog serieus kans maken op de kroon.

Ondanks dat het vrijwel gegarandeerd is dat één van de Mercedes-coureurs de titel pakt en Mercedes haar ‘eigen’ hoofdprijs al op zak heeft, zal het Duits-Engelse team geen andere aanpak hanteren om het duel tussen Hamilton en Rosberg te reguleren, benadrukt Wolff.

“Ik denk niet dat we onze aanpak gaan veranderen, want we vinden het belangrijk dat onze jongens op respectvolle wijze met elkaar blijven vechten”, zegt Wolff tegen ESPNF1, verwijzend naar de afspraken die binnen het team zijn gemaakt naar aanleiding van de botsing tussen Hamilton en Rosberg tijdens de Grand Prix van België eerder dit jaar.

Volgens Wolff was de afgelopen Grote Prijs van Rusland een goed voorbeeld van hoe de twee kemphanen ook onder de huidige ‘regels’ prima met elkaar kunnen knokken. “Nico dook daar als eerste de tweede bocht in, maar verremde zich omdat hij buiten de ideale lijn zat, terwijl Lewis erg koelbloedig bleef. Dat was goed om te zien, dus we houden deze regels in stand omdat we geen situaties willen creëren waarin zich weer incidenten voordoen.”

Wolff erkent desondanks dat de kans dat een andere coureur de titel nog pakt nihil is, zeker aangezien Daniel Ricciardo de enige is die mathematisch nog een kleine kans maakt, met een achterstand van 92 punten op kampioenschapsleider Hamilton en nog slechts honderd te vergeven punten.

“Hoewel ik een pessimistisch persoon ben, is de kans dat Ricciardo alle drie de resterende races wint en Lewis drie keer achter elkaar uitvalt natuurlijk wel heel klein”, lacht Wolff, voor wie het er dus echt om gaat dat de harmonie in het team behouden blijft en het niet (weer) mis gaat tussen Hamilton en de tegen een achterstand van zeventien punten aankijkende achtervolger Rosberg.