Mercedes speelt volgens teambaas Toto Wolff met de gedachte haar coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg vaker op verschillende strategieën te zetten. Dit naar aanleiding van de ‘nederlaag’ in Maleisië.

Het normaal zo dominante Mercedes werd in Maleisië geklopt door Ferrari en Sebastian Vettel. Hoewel Mercedes ook in 2014 al enkele steken liet vallen – en Red Bull-coureur Daniel Ricciardo zo drie keer wist te winnen – was de race van zondag, ondanks dat deze kortstondig verstoord werd door een safety car, eigenlijk de eerste sinds het begin van het V6-turbotijdperk waarin Mercedes ook op snelheid werd verslagen.

Teambaas Wolff erkende eerder al dat het tempo van Ferrari hem zorgen baart, vooral omdat Ferrari’s pace tijdens lange runs beter lijkt te zijn. Reden voor de Oostenrijker om zijn manschappen aan te sporen een tandje erbij te zetten op de fabriek, maar ook het race-team moet volgens Wolff de hoofden maar eens bij elkaar steken, want de strategie was mogelijk niet optimaal in Maleisië, waar Hamilton en Rosberg tweede en derde werden.

“We hadden onze strategie achteraf wellicht beter kunnen splitsen”, zo wordt de Mercedes-teambaas door Motorsport-Total geciteerd. “We hadden ons vooraf echter voorgenomen voor drie stops te gaan, waar we misschien te halsstarrig aan hebben vastgehouden met onze beide coureurs.”

Wolff zinspeelt er echter niet alleen op dat Mercedes voortaan met verschillende strategieën ten strijde moet trekken, hij durft het zelfs openlijk uit te spreken: “We zijn er misschien wel te zeer mee bezig dat we eerlijkheidshalve altijd identieke strategieën hanteren met Lewis en Nico, maar zo beperken we onszelf natuurlijk wel en het is in de toekomst dan ook niet uitgesloten dat we ze op verschillende strategieën gaan zetten.”

“Dat we ze tot op heden vrijwel altijd met dezelfde strategie op pad hebben gestuurd, komt behalve uit fair play ook voort uit de aanname dat het altijd alleen maar tussen hen gaat, maar het lijkt erop dat zich nu een serieuze tegenstander heeft aangediend. Dat betekent dat we in de toekomst wellicht beslissingen moeten maken die onpopulair zullen zijn.”

Wat Wolff zich ongetwijfeld nog goed kan herinneren, is dat Mercedes Hamilton en Rosberg vorig jaar in Hongarije al noodgedwongen op verschillende strategieën zette en dat niet bepaald lekker af liep. Zolang Mercedes maar wint, lijkt hij eventuele kritiek echter graag voor lief te nemen. “Er zijn vast Duitse en Engelse fans die boos worden als één van onze jongens wint door een strategisch voordeel. Dat is ook niet eerlijk, maar dat moet dan maar.”