Nico Rosberg zou zichzelf een goede dienst bewijzen door zich beter te kwalificeren. Dat stelt Mercedes-teambaas Toto Wolff, die de Duitser oproept aan zijn kwalificatie-vorm te werken.

Rosberg staat 28 punten achter op zijn teamgenoot en titelrivaal Lewis Hamilton, terwijl Hamilton in de kwalificatiestrijd met tien tegen één aan de leiding gaat. Hoewel Rosberg de schade in de races dus wel beter beperkt heeft gehouden dan in de kwalificaties, antwoordt Wolff in interview met Autosport desgevraagd toch dat Rosberg het op de zaterdagen beter moet gaan doen als hij de rollen wil omdraaien in de titelstrijd.

“Hij moet ervoor zorgen dat hij zich op zaterdag goed kwalificeert en de klus zo van tevoren al voor een groot deel geklaard heeft”, stelt Wolff. “Een goede startpositie is immers essentieel om bij de start aan de leiding van de race te komen”, zo weet de Oostenrijker.

Voor de Mercedes-coureurs is het winnen van een race dit jaar inderdaad vaak een geval geweest van bij de start aan de leiding komen en de wedstrijd vervolgens – ook qua pitstopstrategie – onder controle houden. Ondanks dat het Rosberg dit jaar niet vaak genoeg is gelukt dat te doen, denkt Wolff dat de Duitser het tij nog kan keren in de titelstrijd.

“Het onderlinge verschil tussen Lewis en Nico is vaak miniem. Ze hebben dezelfde auto en beschikken over dezelfde middelen, wat het moeilijk maakt om ergens voordeel te pakken. Dat is het probleem waar Nico nu mee te maken heeft”, aldus Wolff.

Rosberg
Rosberg zelf erkent op zijn beurt dat het ‘zou helpen om me vaker voor Lewis te kwalificeren’. Hij denkt echter niet dat dit doorslaggevend hoeft te zijn. “Vorig jaar versloeg ik Lewis ook meestal in de kwalificatie, maar kwam ik op zondag in de race vaak wat te kort. Dit seizoen ben ik daarentegen sterker in de races. Als ik dat vast weet te houden, kan ik kampioen worden. Ook als ik in de kwalificatie meestal maar tweede ben.”