Met een tweede en derde plek scoort Mercedes flink in Maleisië, maar gezien hoezeer het team de Formule 1 al een jaar in de houdgreep houdt, voelt het mislopen van de zege toch als een nederlaag voor de Duits-Engelse formatie.

Wel moet gezegd worden dat coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg en teambaas Toto Wolff hun verlies goed nemen, al zullen er achter de schermen ongetwijfeld nog harde woorden worden gesproken over de strategie die het team hanteerde in de door Ferrari-coureur Sebastian Vettel gewonnen race.

“Ik denk dat felicitaties op hun plaats zijn voor Ferrari en Sebastian, want ik heb echt alles gegeven, maar hun pace was gewoon heel goed”, erkent nummer twee Hamilton, voor wie dat enigszins als een verrassing kwam: “We wisten dat Ferrari een flinke stap had gezet, maar niet hoe groot deze was. Dat hebben we pas vandaag gezien.”

“Voor ons is het ondertussen zaak vast te stellen waar we het vandaag op hebben verloren”, vervolgt Hamilton, volgens wie de balans van zijn auto in ieder geval niet naar wens was. Teamgenoot Rosberg wijst toch vooral naar de strategie, al wil hij Mercedes niet openlijk afvallen: “Volgens mij hebben we het alsnog goed gedaan, maar het was een ingewikkelde strategische puzzel vandaag. Ik weet niet wat er zich precies allemaal heeft afgespeeld.”

Rosberg, die zich in Australië nog enigszins plagerig liet ontvallen dat Ferrari van hem best wat dichterbij mocht komen – ‘zolang ze maar niet te dichtbij komen’ – benadrukt echter dat hij er niet te zeer mee zit dat hij in Maleisië meer heeft gekregen dan hij had gewenst: “We gaan het gevecht met Ferrari graag aan, kom maar op!”

Teambaas Toto Wolff reageert ondertussen gelaten en strijdlustig op Ferrari’s zege. “Je kan niet alle races winnen, en wellicht is dit voor ons de wake up call die we nodig hebben. De strategie was vandaag immers niet goed genoeg, net zoals de auto niet snel genoeg was. Dat alles doet er echter niet aan af dat Ferrari het geweldig heeft gedaan. Ze verdienen deze zege.”