Het uitvaardigen van teamorders was gisteren ‘geen optie’ voor Mercedes. Dat stelt teambaas Paddy Lowe, die tevens zegt zich geen zorgen te hebben gemaakt tijdens de vele duels die Lewis Hamilton en Nico Rosberg uitvochten.

Mercedes sleepte zondag in Bahrein een één-twee in de wacht, met Hamilton voor Rosberg, nadat het tweetal meerdere rechtstreekse duels op het scherpst van de snede had uitgevochten.

Voor Mercedes – waar mede-teambaas Toto Wolff voor het weekend nog de vrees uitsprak dat het ‘op een dag gaat knallen tussen Lewis en Nico, ondanks dat we uitvoerig hebben besproken hoe ze op de baan met elkaar moeten omgaan’ – was het uitdelen van teamorders echter geen optie, vertelt Lowe aan Autosport.

“Stel je eens voor hoe vreselijk het geweest zou zijn als we al in de tweede ronde hadden gezegd dat de jongens niet tegen elkaar mochten racen”, oppert Lowe. “Dat zou heel slecht zijn geweest voor de Formule 1 en het imago van Mercedes in de autosport”, weet Lowe, die vertelt dat Mercedes het gevoel had ‘de verantwoordelijkheid tegenover de fans, de sport en onze coureurs te hebben om ze vrijuit te laten racen’.

Zorgen om dat het fout zou gaan tussen Hamilton en Rosberg maakte Lowe zich overigens niet, zegt hij nu: “Want Lewis en Nico zijn professionals met enorm veel ervaring en weten precies hoe ver ze kunnen gaan.”

“Ik herinnerde ze er tien ronden voor het einde nog wel aan dat ze elkaar er niet af moesten rijden en hun auto’s heel moesten houden, maar het was zeker geen oproep aan de jongens om op te houden met vechten. Ze zijn daar daarna ook gewoon mee verder gegaan, zonder het resultaat verder in gevaar te brengen.”