Tevreden gezichten bij Mercedes: het Duits-Engelse team maakte op de openingsdag in Italië de dienst uit, met Lewis Hamilton in beide vrije trainingen voor Nico Rosberg.

“Dit was een goede dag”, blikt Hamilton terug, terwijl hij er wellicht enigszins onheilspellend aan toevoegt dat het ‘er vooral om draaide om dingen te testen’. “We hebben veel dingen uitgeprobeerd. De auto voelt goed aan, dus we moeten dit vast zien te houden.”

Gevraagd naar hoe de nieuwe Mercedes-motor aanvoelt waar het fabrieksteam dit weekend mee rijdt, antwoordt Hamilton dat deze ‘hetzelfde’ voelt. “Want het gaat vooral om verbeteringen qua betrouwbaarheid. De motor voelde echter al fantastisch aan en dat is nog steeds zo.”

Hamilton was in de ochtendtraining overigens vier tienden rapper dan teamgenoot Rosberg, terwijl hij anderhalve tel sneller was dan de nummer drie Sebastian Vettel. In de middag was Hamilton nog maar marginaal sneller dan Rosberg, maar bedroeg Vettels achterstand alsnog bijna acht tienden.

Ondanks dat hij in beide sessies zijn meerdere in Hamilton moest erkennen, is ook Rosberg gelukkig over hoe het ging. De Duitser noemt het gat naar de rest zelfs ‘verrassend’: “Het doet me echter absoluut goed dat we hier als team zo snel lijken te zijn.”

“Lewis is hier tot op heden ook heel rap geweest, maar ik zat er aan het eind dichtbij, nadat we kwalificatie-runs hadden gedaan. Het is dit jaar nog niet vaak mijn kant op gevallen, maar het ging dus de goede kant op in VT2 en morgen is weer een nieuwe dag en dus een nieuwe kans.”