De Spanjaard Roberto Merhi lijkt de belangrijkste gegadigde om tijdens het raceweekend in Italië de Caterham-bolide die voorheen aan Kamui Kobayashi toebehoorde te besturen.

Kobayashi maakt volgens Caterham nog deel uit van het team, maar moest de vorige race – de Grand Prix van België – al missen omdat de renstal André Lotterer een kans gaf, terwijl Merhi nu in Italië zijn Formule 1-debuut lijkt te gaan maken.

Merhi, actief in de Formule Renault 3.5, meldt namelijk aan het Spaanse Marca dat er ‘een goede kans is’ dat hij in Monza voor de formatie uit Leafield aan de start verschijnt. “Het is nog niet honderd procent zeker, maar het enige waar het nog van afhangt is of ik een superlicentie krijg of niet.”

De superlicentie, het ‘rijbewijs’ voor Formule 1-coureurs, moet worden afgegeven door de FIA. Merhi’s voorganger Lotterer beschikte daar kort voor zijn debuut ook niet over, maar kreeg het op tijd voor de Grand Prix van België en in het geval van Merhi zou de uitvaardiging van de licenctie – gezien zijn prestaties in de Formule 3, DTM en Formule Renault 3.5 – ook geen probleem moeten zijn.

Volgens Marca betaalt Merhi overigens 300.000 euro om in Monza voor Caterham te rijden, waarmee hij zich in ieder geval van deelname aan één race heeft verzekerd bij het team dat het stoeltje in de tweede seizoenshelft permanent in de aanbieding lijkt te doen en waarvoor ook zijn landgenoot Carlos Sainz jr – koploper in de Formule Renault 3.5 – nog altijd als kandidaat wordt gezien.