Hoe Rock & Roll is de Formule 1 eigenlijk nog? Bij Red Bull doen ze in elk geval erg hun best, maar het lijkt er steeds meer op dat de Rock & Roll heeft plaatsgemaakt voor een soort vieze instant-lounge.Het is sowieso flauwekul om als Formule 1-team te roepen dat je Rock & Roll wil terugbrengen in de Formule 1. Dat kan wel, maar dan moet je de vriendinnen van de coureurs in bikini op de pitmuur met een stopwatch de tijden laten bijhouden, coureurs aannemen die na de trainingen in de pitstraat een sigaret opsteken en monteurs instrueren om met een slijptol en een lasapparaat last-minute verbeteringen aan de auto’s aan te brengen. Dat gaat dus niet lukken, tenzij je kunt terugreizen in de tijd. Formule 1 is al jarenlang in de eerste plaats business, een beetje zoals de Rolling Stones al jaren geen rockband meer zijn, maar een succesvolle holding. Brrrrr….

Red Bull houdt echter bij hoog en laag vol dat ze zo Rock & Roll zijn. Daarom hebben ze een hightech-motorhome dat helemaal gemaakt is van lichtmetaal en glas, worden er haute-cuisine hapjes bereidt en staat er dag en nacht een DJ wezenloze loungemuziek te draaien. Van die aalgladde meuk a la Saint Germain en Moby, waar je meteen een reclamefilmpje voor een of ander automerk bijdenkt als je het hoort. Gadverdamme. En dan hebben ze ook een een legioen juniorcoureurs in dienst dat rondloopt in heupbroeken waar de zoom van hun Calvin Klein-short overheen kijkt. Nee, dát is echt Rock & Roll. Wie geeft de kaviaar even door?

Vandaag was ik op bezoek bij BMW Sauber. Dat team is al helemaal geen Rock & Roll, want Mario Theissen heeft een snor en Peter Sauber heeft zijn eigen sigarenhumidor bij zich. Maar in elk geval pretenderen zij ook niet dat zij ‘de fun terugbrengen in de Formule 1.’ Ik maakte een praatje met Jorg, de twee meter en vijf centimeter lange persman van BMW-Sauber. ,,Nog lang op het Red Bull-feestje gebleven gisteren?”, vroeg hij. Ik antwoordde dat ik er al snel genoeg van had. ,,Ik ook, ze draaiden de hele tijd van die kutmuziek”, antwoorde Jorg.

Jorg vertelde dat hij houdt van Iron Maiden, AC/DC en Slayer. ,,Iron Maiden ga ik binnenkort live zien op een rockfestival”, zei hij. ,,De laatste twee jaar moest ik steeds werken maar dit jaar ben ik erbij.” Ik stelde me Jorg voor in een zwart shirt met doodshoofden erop, in een moshpit voor het podium. ,,Ik moet altijd wel een beetje oppassen dat ik niemand verwond”, zei hij. ,,Dat krijg je als je zo lang bent.”

Ik vroeg hem of een flinke scheut Rock & Roll niet goed zou zijn voor BMW Sauber. Jorg keek om zich heen, naar Peter Sauber die net een asperge in zijn mond stak en naar Mario Theissen, die twee zojuist gearriveerde journalisten keurig een hand gaf. ,,Neuh, dat past hier niet echt. Dat hou ik liever voor thuis.” Verderop, bij Red Bull Racing, werd een danceversie van The Stooges’ ‘No Fun’ opgezet.