Hoewel de FIA officieel nog niets bekend heeft gemaakt, liet Max Mosley gisteren na de vergadering van de World Motor Sport Council (MWSC) al weten dat het budgetplafond ingevoerd gaat worden. De World Motor Sport Council vergaderde gisteren over diverse onderwerpen, waaronder de invoering van een budgetplafond in 2010 – iets waarover al lange tijd gesproken wordt. Na afloop vertrouwde FIA-baas Max Mosley enkele journalisten toe dat de bijeenkomst succesvol was en dat het budgetplafond door kan gaan.

“Alles gaat door zoals gepland”, zei hij. Wel heeft de FIA de hoogte van het plafond na overleg met de teams iets bijgesteld, aldus Mosley. “Het is een beetje meer dan 30 miljoen pond geworden. Maar we zijn succesvol geweest.”

Volgens Mosley is het van groot belang om het budget te begrenzen, omdat alleen daardoor genoeg teams aan de Formule 1 kunnen blijven meedoen. “In de huidige economische situatie kunnen mensen niet genoeg geld bij elkaar krijgen om te overleven in de Formule 1 zonder budgetplafond.”

Door de plannen van de FIA hebben zich al diverse potentiële teams gemeld, zoals USGPE, Prodrive, Lola en iSport.

Het is niet duidelijk hoe groot de inbreng van de teams is geweest bij de beslissing van de FIA. Mario Theissen, teambaas van BMW Sauber, liet onlangs nog weten dat hij dacht dat de FOTA (de club van teambazen) niet op tijd met een reactie op de plannen kon komen en dat hij vond dat er meer tijd voor zoiets ingrijpends genomen moest worden.

JK