FIA-voorzitter Max Mosley hoopt dat er met de uitspraak van de World Motor Sport Council (WMSC) een punt is gezet achter het leugenschandaal waarin McLaren was verwikkeld. Ook zet hij in op een betere verstandhouding met het team.De WMSC besloot McLaren een voorwaardelijke schorsing van drie Grands Prix op te leggen. Even werd gevreesd voor een onvoorwaardelijke straf, maar dat vonden de wijze heren van de WMSC toch te ver gaan.

Wat dat betreft is de tactiek van teambaas Martin Whitmarsh om open kaart te spelen de juiste gebleken. Whitmarsh benadrukt dat er binnen McLaren een cultuuromslag heeft plaatsgevonden. Tot vreugde van Mosley.

“Whitmarsh heeft een goede indruk op me achtergelaten. Hij draait niet om de hete brij heen en wilde hier samen met ons uit zien te komen”, reageert Mosley tegenover de BBC. “Uiteindelijk streven we allemaal hetzelfde doel na: zorgen voor een spannend seizoen waarin de beste coureur de titel wint.”

Mosley spreekt van een passend besluit van de WMSC omdat McLaren de initiator achter het misleiden van de dienstdoende stewards in Australië – sportief directeur Dave Ryan – direct heeft ontslagen. Ook oud-teambaas Ron Dennis is van het toneel verdwenen. Mosley: “Niets is bij McLaren meer zoals het was. Dan is het niet verstandig alsnog een zware straf op te leggen, zeker niet omdat het team haar punten al is kwijtgeraakt.”

Mocht McLaren in de toekomst een soortgelijke fout maken, dan zal de FIA wel overgaan tot het uitdelen van een zware straf. Mosley gaat er niet van uit dat dit nodig zal zijn. “Ik denk dat bij McLaren het kwartje is gevallen, er is goed gereageerd op de ontstane situatie. Ik zou willen dat in de spionagezaak in 2007 hetzelfde was gebeurd. Dat had iedereen, ook McLaren, een heleboel tijd en moeite bespaard.”

KVN