FIA-president Max Mosley vindt de Formule 1 ondanks maatregelen om de kosten te drukken nog altijd veel te duur. Vooral aan technische innovaties wordt veel te veel uitgegeven, vindt de Engelsman.Volgens Mosley gaat een te groot deel van het budget van de teams op aan de ontwikkeling van de auto zonder dat de sport er spectaculairder op wordt. ,,Dat heeft geen zin”, stelt hij in een brief aan de teambazen. Ingewikkelde systemen en niet zichtbare onderdelen moeten volgens hem daarom gestandaardiseerd worden.

Ook al moeten de motoren nu twee races meegaan en gaan de auto's na afloop van de kwalificatie naar het Parc Fermé, veel goedkoper is de sport er niet op geworden. ,,Formule 1 leeft op subsidies van fabrikanten en zakgeld van multimiljonairs”, schrijft Mosley volgens Autosport.com in zijn brief. ,,En al dat geld wordt uitgegeven aan nutteloze speeltjes voor engineers en techneuten.”

,,Zolang dit vraagstuk niet is opgelost, heeft het geen zin om te debatteren over de nieuwe verdeling van de televisiegelden”, vervolgt de FIA-voorzitter, die vreest dat de teams dan nog meer geld aan technische zaken zullen uitgeven. Ook over de mate waarin technische samenwerking tussen teams is toegestaan hoeft wat hem betreft voorlopig niet te worden gesproken.

Wat Mosley vooral tegen de borst stuit is dat alle teams zelf het wiel proberen uit te vinden. ,,Er wordt gewerkt aan allerlei systemen, die niets toevoegen aan de amusementswaarde. Althans, niet als alle twaalf (de teams, red.) partijen er achter gesloten deuren mee aan het werk zijn. Dat noem ik weggegooid geld.”

,,Daarom zouden alle onbekende, onzichtbare en voor het publiek moeilijk te begrijpen onderdelen gestandaardiseerd en tegen minimale prijs geproduceerd moeten worden. De technische strijd moet dan beperkt worden tot onderdelen die wel zichtbaar en begrijpbaar zijn, en eventueel nog nuttig ook.”

Als voorbeeld van nuttige techniek noemt Mosley het Kinetic Energy Recovery System, kortweg KERS. Dat systeem absorbeert de energie die vrijkomt tijdens het remmen. Deze energie wordt opgeslagen en kan later worden aangewend om extra vermogen te genereren.

Wanneer KERS precies wordt geïntroduceerd is nog onduidelijk.

KVN